Ttela

Inre välbefinna­nde viktigast för sommarhäls­an

- ANNA KARIN KARLSSON

På sommaren blir vår yttre kroppsform mer synlig än under de kallare årstiderna. Det ger anledning att diskutera hur vi ser på träning, hälsa och kroppsidea­l. Norrmejeri­er och Verum Hälsofil har uppdragit åt opinionsmä­tningsföre­taget Kantar Sifo att intervjua 3 119 svenskar om detta.

Vår undersökni­ng visar att 22 procent i Västra Götalands län är stressade över kroppsutse­endet inför sommaren. 14 procent undviker till och med att visa kroppen på stranden. I hela landet är dessa siffror 20 respektive 18 procent.

ÄVEN OM EN majoritet alltså inte är stressad inför strandsäso­ngen, verkar framför allt många kvinnor och yngre känna stress över sommarkrop­pen. Bland kvinnor i åldern 18-29 år uppger 41 procent att de gör detta. Av alla kvinnor känner nästan tre av tio så. Bland dessa undviker 45 procent att visa kroppen om de besöker stranden.

Undersökni­ngen indikerar ett intressant bakomligga­nde mönster. Nästan var femte kvinna i åldern 18-29 år och nästan var tionde i åldern 30-49 år uppger att det är viktigare för dem att se bra ut än att ha en god inre hälsa.

VAD ÄR DET som gör att så många unga och medelålder­s kvinnor känner stress inför ”Beach 2018”? En orsak kan vara att samhälle, populärkul­tur och medier – vi alla – fokuserar på kroppsutse­endet, särskilt inför sommaren. Begreppet ”beach-form” måste vidgas. Viktigare än att se bra ut är faktiskt att må bra. Att slippa bli sjuk, även småsjuk under semestern.

49 procent i länet uppger att de är intressera­de av träning och hälsa. För att bli mer bekväm i sin kropp inför sommaren tar 36 procent till träning. Siffrorna är ungefär i linje med övriga landet. Träningsgl­ädjen är positiv. Vårruset i Vänersborg i maj var ett exempel på denna glädje. Loppet är ett sätt att genom lagom träning komma i form. Glädjen och gemenskape­n blir ett sätt att hålla god allmänhäls­a.

26 procent i länet säger också att de äter nyttigt för att vara bekväma med kroppen. Men att äta nyttigt är viktigt även för den inre hälsan. Enligt Livsmedels­verket visar de senaste årens forskning att tarmfloran­s sammansätt­ning av bakterier och andra mikroorgan­ismer, och hur de fungerar, har stor betydelse för hur man mår. Maghälsan får särskilt stor betydelse under sommaren när många byter miljö, äter annorlunda och träffar andra människor.

DET ÄR SÅDANT ”Beach 2018” borde handla om, inte magrutor och midjemått. Låt ”Beach 2018” bli ett begrepp för vårens och sommarens fokus på den inre hälsan – på att vila, äta nyttigt, koppla bort från stress, testa nya aktivitete­r och maträtter. Det är ännu viktigare för sommarkäns­lan. Affärsansv­arig, Verum

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON/TT ?? STRESSFRIT­T. Låt ”Beach 2018” bli ett begrepp för vårens och sommarens fokus på den inre hälsan – på att vila, äta nyttigt, koppla bort från stress, skriver debattören.
Bild: CHRISTINE OLSSON/TT STRESSFRIT­T. Låt ”Beach 2018” bli ett begrepp för vårens och sommarens fokus på den inre hälsan – på att vila, äta nyttigt, koppla bort från stress, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden