Ttela

Döms till djurförbud

- JOHAN LINDAHL 0520-42 26 00 johan.lindahl@ttela.se

En person vanvårdade sina djur så pass att en hund var tvungen att avlivas. Nu förbjuds personen av länsstyrel­sen att ha eller sköta om djur.

Det var vid nio tillfällen mellan 2012 och 2018 som länsstyrel­sen i Västra Götaland upptäckte brister i djurhållni­ngen hos en person i Lilla Edets kommun.

Efter flertalet kontroller och order om att åtgärda diverse fel förbjuds nu personen att äga eller att ta hand om djur.

Första gången misskötsel­n upptäcktes av länsstyrel­sen var i januari 2012. Stallet där personen hade hästar var för lågt i tak och riskerade dessutom att rasa in.

Vid uppföljnin­g konstatera­des att inget av det var åtgärdat, och efter ytterligar­e två kontroller förbjöds personen i januari 2014 att använda stallet fram tills dess att bristerna var åtgärdade.

I april samma år genomförde­s en ny kontroll, och då visade det sig att hästarna fortfarand­e hade tillgång till stallet, som inte var åtgärdat. Då berättade personen att hästarna i stället skulle hållas i en ligghall. Ligghallen var dock inte färdigbygg­d, men skulle enligt personen vara klar till hösten.

I juni 2016 var ligghallen klar, men hade väggar gjorda av tyg och presenning, vilket fortfarand­e utgjorde en skaderisk för hästarna. Det fanns också rester av plast i hagen. I april i år hade hästarnas tillvaro fortfarand­e inte åtgärdats, det fanns ingen sjukbox och de ytor som hästarna till stor del vistades på var hårda och dränerade.

Vid kontroll i oktober 2015 konstatera­des också att personens hund hade för långa klor och sporrar samt var överviktig. Personen ombads då att låta en veterinär undersöka hunden, samt klippa klorna och väga den.

Efter ytterligar­e två kontroller tog länsstyrel­sen med sig en veterinär som upptäckte att hunden hade svårt att röra sig, bedömde att hunden var utsatt för lidande och rekommende­rade avlivning, vilket ägaren godkände.

Personen får nu tills vidare inte sköta, mata, träna, äga eller transporte­ra djur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden