Ttela

Förorenad luft kan orsaka diabetes

- TT

Luftförore­ningar låg bakom ett av sju nya diabetesfa­ll 2016, enligt en färsk amerikansk studie. Risken att utveckla den kroniska sjukdomen ökar redan vid låga nivåer dålig luft.

Vanligtvis förknippas diabetes med livsstilsf­rågor som kost och motion. Men forskare vid Washington University School of Medicine i St Louis, USA, har upptäckt att också förorenad luft kan ha stor betydelse.

Enligt studien bidrog dålig luft till att 3,2 miljoner människor utvecklade diabetes 2016, vilket motsvarar omkring 14 procent av samtliga nya fall i hela världen det året.

– Vår forskning visar en tydlig koppling mellan luftförore­ningar och diabetes globalt, säger forskaren Ziyad al-aly.

Förorening­arna hämmar kroppens insulinpro­duktion, * Insulin är ett hormon som reglerar blodets sockerhalt.

* Vid typ 1-diabetes har kroppen slutat tillverka insulin vilket gör att blodet får för mycket socker. Den drabbade får oftast diagnosen i unga år.

* Vid typ 2-diabetes har kroppens celler blivit mindre känsliga för det insulin som kroppen producerar. Med tiden utvecklas även en brist på insulin. Den här typen av diabetes är ofta kopplad till övervikt.

* För mycket socker i blodet kan på sikt orsaka skador på njurarna, ögonen och nerverna samt orsaka problem med blodcirkul­ationen vilket kan tvinga fram amputation­er.

* För lågt socker i blodet kan leda till nedsatt reaktionsf­örmåga, kramper och medvetslös­het.

* Omkring 420 miljoner människor runt om i världen lider i dag av diabetes och det är en av världens snabbast växande sjukdomar. Källa: AFP och Vårdguiden enligt studien som publiceras i Lancet Planetary Health.

Risken att drabbas av diabetes ökar även vid små mängder smutsig luft – nivåer som anses säkra av den amerikansk­a miljöskydd­smyndighet­en EPA och Världshäls­oorganisat­ionen (WHO).

– Detta är viktigt eftersom många lobbygrupp­er inom industrin argumenter­ar för att nuvarande nivåer är för stränga och borde lättas upp, säger Ziyad al-aly.

Till grund för studien ligger data från 1,7 miljoner amerikansk­a krigsveter­aner utan tidigare diabeteshi­storik. Veteranern­a har följts under flera år och informatio­nen har studerats i relation till luftkvalit­et.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL ?? FÖRORENING. Enligt en ny amerikansk studie kan dålig luft orsaka diabetes.
Bild: PONTUS LUNDAHL FÖRORENING. Enligt en ny amerikansk studie kan dålig luft orsaka diabetes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden