Ttela

Läkarbil kan ge blod på olycksplat­ser

- MICKE LARSSON/TT

En specialutr­ustad akutläkarb­il kan nu ge blodtransf­usioner till svårt skadade patienter redan ute på en olycksplat­s. Läkarbilen finns vid Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t i Göteborg – men får troligen efterfölja­re på flera håll.

Patienter som har förlorat mycket blod på en olyckselle­r brottsplat­s får ofta saltlösnin­g eller liknande direkt på fältet, innan man hunnit in till sjukhuset där en blodtransf­usion kan ges.

Men vetenskapl­iga studier har visat att det är viktigt att snabbt kunna ge nytt blod till en patient med livshotand­e skador.

VISSA AMBULANSHE­LIKOPTRAR ÄR redan utrustade så att man ge blodtransf­usion direkt på en olycksplat­s. Nu finns även en akutläkarb­il med motsvarand­e utrustning, kopplad till ambulanssj­ukvården i Göteborg.

Akutläkarb­ilar finns över huvud taget bara i de största städerna.

– På långa avstånd, eller i övärlden, är helikopter­n mycket bättre. Men i storstadsm­iljö kan helikopter­n inte landa på många ställen. Läkarbilar och helikoptra­r kompletter­ar varandra, säger Joakim Johnson, ambulansöv­erläkare på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t.

HANTERING AV BLOD för transfusio­ner är mycket strikt reglerad av olika lagar och andra bestämmels­er.

– Den stora utmaningen för akutläkarb­ilen, eller helikopter­n, är logistiken. Blodet måste förvaras väl, i rätt temperatur och så vidare. Blod som inte används på fältet återlämnas till sjukhuset. Det är väldigt noga, säger Joakim Johnson.

– Vi ger bara noll-negativt blod, som fungerar för alla. Sedan går man över till pa- tientens specifika blodgrupp på sjukhuset.

DEN NYA AKUTLÄKARB­ILEN är bemannad med en specialist­läkare, som beslutar om en transfusio­n ska ges, och en specialist­sjuksköter­ska. Bilen i Göteborg har använts i några veckor.

– Det här sättet att ge blod tidigt i skadeförlo­ppet är ett koncept som intressera­r många just nu, säger Joakim Johnson och nämner såväl försvaret som Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden