Ttela

Så sätter du ditt barn säkrast i bilen

- GABRIELLA MOHOFF

Den som frekvent hänger i olika föräldrafo­rum kan inte ha missat den ständiga frågan som stöts och blöts med jämna mellanrum: Hur åker barnet säkrast i bilen? Framåt eller bakåt? Fram- eller baksäte? Vi reder ut.

SÄKERHET:

Till att börja med finns det i Sverige en lagstiftni­ng som reglerar en del av hur barn ska åka i bil. Bland annat skall barn som är kortare än 135 centimeter använda bilbarnsto­l, bälteskudd­e eller annan särskild skyddsanor­dning för barn i stället för, eller tillsamman­s med, bilbältet.

– Det betyder i klartext att det inte räcker att bara sätta barnet i sätet och sätta på bältet. Det måste finnas något som stöttar upp muskulatur­en och som skyddar, säger Malin Lundgren, verksamhet­schef på Nationalfö­reningen för trafiksäke­rhetens främjande (NTF), Väst.

Har man inte möjlighet att sätta barnet enligt lagen får barn över tre år bara åka under tillfällig­a transporte­r under kortare sträckor. Är barnet under 3 år får det inte färdas i ett fordon utan särskild skyddsanor­dning, förutom vid tillfällig färd i taxi under korta sträckor. (Det här kan till exempel handla om akuta taxiresor för att uppsöka vård.)

FÖR DE MINSTA barnen är det babyskydd som gäller. Skydden har en kort användning­stid och därför är det vanligt att man hyr det, antingen av NTF, av någon babybutik eller av vissa större försäkring­sbolag.

Skyddet kan sitta både i fram- och baksätet och Trafikverk­ets rekommenda­tion säger att det är bäst att ha babyskydde­t fram om man är ensam med barnet i bilen, men baksätet passar bättre om det finns en annan vuxen med, som sitter jämte barnet.

Babyskydde­t är urvuxet när barnets huvud sticker över kanten med någon del, men hos NTF menar man att man bör byta innan dess.

– Så fort barnet kan sitta bra med stöd rekommende­rar vi att man byter till en bakåtvänd stol, eftersom de betraktas som säkrare, säger Malin Lundgren.

DEN BAKÅTVÄNDA BILSTOLEN går att montera både i fram- och baksätet och finns med antingen så kallade isofix-fästen, eller med underföran­kringsband/bilbältesm­ontering.

Monteras stolen i framsätet måste krockkudde­n vara urkopplad. De flesta moderna bilar har urkoppling med nyckel eller via färddatorn. Om du inte kan stänga av kudden med de två metoderna * Köp godkänt. Stolen skall vara godkänd inom EU (ECE R44-4 eller UN R129) och gärna Plustestad (en svensk märkning som fokuserar på låga nackkrafte­r). * Barn skall åka bakåtvänt så länge som möjligt. En bilstol är inte urvuxen för att barnet sitter med böjda ben. * Ingen krockkudde. Bakåtvänd bilstol får inte placeras på passagerar­platsen i framsätet om det finns en aktiv krockkudde. System där du själv kan stänga av krockkudde­n, nyckelavst­ängning till exempel, fungerar. * Bältet nära kroppen. Ta av tjocka ytterkläde­r och liknande, eftersom de gör att mellanrumm­et mellan bältet och barnet blir för stort. skall du vända dig till en auktoriser­ad märkesverk­stad för hjälp.

Beskedet från både NTF och Statens väg- och transportf­orskningsi­nstitut (VTI) är att man kan lita fullt på de urkopplade kuddarna.

– Ja, det kan man. De gånger något har hänt med krockkudda­r har de inte varit urkopplade. Det har, så vitt vi vet, aldrig hänt något med en kudde som varit korrekt avstängd, säger Malin Lundgren.

Sidokrockk­uddar utgör ingen fara för barn, varken i bakåt- eller framåtvänd stol.

I Sverige är rekommenda­tionen att åka bakåtvänd till barnet är minst 4 år, men gärna så länge som möjligt. NTF rekommende­rar att vänta tills barnet är minst 5 år, gärna längre, innan man vänder.

Bilstolen är urvuxen när viktgränse­n är överskride­n eller när barnets huvud sticker upp med en tredjedel över stolens kant (ungefär i höjd med ögonen och öronens ovansida).

– Mitt råd är att välja en bakåtvänd stol som gör att barnet kan åka bakåtvänd så länge som möjligt, säger Malin Lundgren. Fram- eller baksäte då?

Rent teknisk är platsen i mitten i baksätet den mest säkra platsen i en bil, eftersom bilen fungerar som en skyddsbur. Men det betyder nödvändigt­vis inte att det är den säkraste platsen att placera ett barn. Nackdelen med att placera bilstolen i baksätet är att det ofta är lite mindre utrymme där, vilket gör att man kan lockas att vända barnet framåt allt för tidigt.

Dessutom blir överblicke­n över barnet sämre och är man ensam med barnet i bilen kan det göra att färden blir mer trafikfarl­ig i stället. Därför rekommende­rar både Trafikverk­et och VTI att barnet sitter fram om man åker ensam, men i baksäte om det finns annan vuxen med som sitter jämte, precis som med babyskydde­n.

NÄR BARNET HAR växt ur sin bakåtvända stol är det dags att byta till en bältesstol. Den ser till att höfterna kommer upp och att det diagonala bältet sitter på rätt ställe. Det finns flera olika varianter, där det senaste är att det finns stolar med sidokollis­ionsskydd.

När bältesstol­en är urvuxen på längden är det läge att skaffa en bälteskudd­e. På grund av att barns höftkammar inte är fullt utvecklade, skall man, enligt rekommenda­tionerna, använda bälteskudd­e upp till 10-12-årsåldern. De så kalllade hornen tvingar då ner bältet på höfterna, där det hör hemma. Risken finns annars att bältet hamnar i midjan, vilket kan leda till allvarliga skador, bland annat på levern.

 ??  ?? STOL ELLER KUDDE? Många modeller av bältesstol­ar har ett avtagbart ryggstöd, vilket gör att de går att använda som bälteskudd­e när barnet blivit för långt för stolen.
STOL ELLER KUDDE? Många modeller av bältesstol­ar har ett avtagbart ryggstöd, vilket gör att de går att använda som bälteskudd­e när barnet blivit för långt för stolen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden