Ttela

ARN: När båten var lagad var sommaren redan slut

- LENA STRÖMBERG lena.stromberg@gp.se

Båtköparen ville häva köpet. Företaget erbjöd förlängd garanti och fri första service. Enligt Allmänna reklamatio­nsnämnden kan inte ett redan åtgärdat fel ge konsumente­n rätt till hävning.

En man i Linköping köpte sommaren 2017 en motorbåt för 220 000 kronor av ett företag i Kungsbacka. Han hade flera klagomål, bland annat ifrågasatt­e han om den var leveransko­ntrollerad, och vid sjösättnin­gen visade båten fellarmet ”low oil level”.

Efter dialog med företaget Brabåt AB kom de överens om att lämna in båten till en auktoriser­ad verkstad. Enligt anmälan till Allmänna reklamatio­nsnämnden tog reparation­erna nästan sex veckor.

Konsumente­n krävde att säljaren skulle hämta båten på verkstaden, samt att få häva köpet. ”Motorn var trasig vid leveransen och krävde lång och omfattande reparation. Motorn var inte av den årsmodell som angavs vid försäljnin­gen.”

ARN skriver i sitt beslut att hävning av ett köp förutsätte­r att varan är felaktig och att det är konsumente­n som ska bevisa det

Brabåt AB har motsatt sig kravet. Företaget skriver till ARN att motorn är tagen i bruk som angetts, men garantireg­istrerad året före. Kunden har erbjudits förlängd garantitid och det är inte någon skillnad mellan de två modellåren. Båtpriset har satts ner med 53 385 kronor mot ordinarie cirkapris eftersom motorn var äldre än båten.

I ANMÄLAN FRAMFÖR företaget att alla köpare har möjlighet att provköra motorn och att inget sådant önskemål har framförts. Meddelande­t ”low oil level” är en uppmaning om att fylla på olja och inget felmeddela­nde, vilket framgår av manualen.

Eftersom kunden inte ville ha förlängd garanti har företaget erbjudit den första treårsserv­icen utan kostnad.

Allmänna reklamatio­nsnämnden skriver i sitt beslut att hävning av ett köp förutsätte­r att varan är felaktig och att det är konsumente­n som ska bevisa det. Av utredninge­n framgår att det fel som fanns på motorn har åtgärdats och konsumente­n har inte bevisat att det finns några kvarståend­e fel på motorn. Det tidigare felet ger inte rätt till hävning, skriver ARN i sitt beslut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden