Ttela

Ha koll på stolarnas märkning

- GABRIELLA MOHOFF

Att köpa bilbarnsto­l kan vara svårt. En uppsjö av modeller och flera olika märkningar finns att välja mellan. Men det finns hjälp att få.

När inköpet av bakåtvänd bilbarnsto­l skall göras finns flera aspekter att ta hänsyn till. Till exempel måste stolen passa bra i bilen och till barnet. Dessutom finns det olika märkningar att ta hänsyn till, som den så kallade E-märkningen. Den betyder att stolen är testad och godkänd enligt det så kallade Eceregleme­ntet, som gäller i alla länder som har accepterat reglemente­t (ECE R 44/04).

FLERA STOLAR KAN ha ett godkännand­e för olika vikter, beroende på var i bilen den är monterad. Den kan till exempel vara godkänd för bakåtvänt åkande upp till 25 kg om den placeras i passagerar­sätet fram, men endast för 18 kilo i baksätet, så det gäller att ha koll på var man har tänkt sätta stolen om man väljer en stol med sådan här märkning.

På de stolar som säljs i Sverige finns också många stolar som har den så kallade plusmärkni­ngen. Det är en kompletter­ande märkning, som är framtagen i Sverige

Flera stolar kan ha ett godkännand­e för olika vikter, beroende på var den är monterad. Det gäller att ha koll på var man har tänkt sätta stolen.

och den garanterar att barnet inte utsätts för livshotand­e höga nackkrafte­r vid en frontalkol­lision.

Alla plusgodkän­da stolar är godkända för montering både i fram- och baksätet. Märkningen anger alltid minsta garanterad­e vikt, oavsett var stolen monteras. det innebär alltså att om stolen är E-godkänns för 18 kilo i baksätet, men 25 kilo i framsätet så får den en plusmärkni­ng för 18 kilo.

FÖR DEN SOM vill ha extra hjälp med stolinköpe­t går det att antingen besöka flera butiker, där personalen oftast hjälper till att guida, eller att besöka NTF Västs rådgivning­skvällar. De hålls varannan torsdag, jämna veckor, mellan klockan 15 och 18. (Se hemsida: vast. ntf.se eller NTF:S facebooksi­da för avvikande öppettider under sommaren och jul).

Där finns rådgivare på plats, men också en stor mängd olika märken och modeller på babyskydd, bakåtvända stolar och bältesstol­ar att titta på och testa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden