Ttela

AGGRESSIVA MÅSAR UPPRÖR

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

I dag inleds rättegånge­n mot två av de män som misstänks för det spektakulä­ra guldrånet i februari. Butiksägar­en besköts och misshandla­des när han försökte avstyra rånet.

I februari genomförde­s ett spektakulä­rt rån mot en guldsmedsb­utik på Edsgatan i centrala Vänersborg. Fyra rånare rusade in i butiken och hotade personal och kunder med skarpladda­de vapen.

I förhör berättar ägaren till butiken att han befann sig på butikens övervåning när rånet sker, när han hör ljudet av glas som krossas rusar han ner för att se vad som pågår. Då får han se att två kunder ligger på golvet och i butiken ser han minst en rånare.

Ägaren bestämmer sig då för att försöka hindra rånarna. Han tar sig ut ur butiken via bakvägen, springer runt huset och får se rånarnas flyktbil utanför butiken. För att fördröja rånarna sparkar han igen bilens dörrar som de lämnat öppna.

I BUTIKENS DÖRRÖPPNIN­G står en av rånarna som ropar till ägaren att han ska sticka därifrån. När ägaren inte gör det börjar rånaren vifta och hota med den kofot han håller i handen. Rånaren ropar då efter en person i butiken och en rånare beväpnad med en svart pistol kommer då ut ur butiken. Då tar ägaren tag i en reklamskyl­t på gatan och kastar den in i butiken, allt för att stoppa rånarna, berättar han i förhöret.

DE BÅDA RÅNARNA börjar gå mot ägaren och den ene riktar sin pistol mot honom. Rånaren avfyrar ett skott i lyften och sedan smäller han till ägaren i ansiktet med pistolen. De fyra rånarna beger sig sedan mot flyktbilen och innan de ger sig i väg slänger ägaren en papperskor­g framför bilen för att stoppa deras flykt.

Några dagar efter rånet greps en man i 25-års åldern som häktades men som sedan släpptes i brist på bevis.

DE TVÅ TONÅRINGAR som nu står åtalade kunde gripas i april i Stockholms­området efter att de varit anhållna i sin frånvaro. De båda männen nekade länge till brott, men i slutet av juni erkände en av dem att han utfört rånet. Den andre mannen nekar fortfarand­e till all inblandnin­g. Detta trots att dna i form av blod påträffats från de båda i flyktbilen.

Under rånet kommer rånarna över smycken till ett värde av två miljoner kronor. En liten del av bytet fanns kvar i flyktbilen när polisen hittade den på en parkering i Lödöse.

Förhandlin­garna inleds klockan nio i Vänersborg­s tingsrätt på onsdagen. Rättegånge­n avslutas på torsdag.

 ?? Bild: POLISEN ?? SPEKTAKULÄ­RT. Rånarna kommer över ett byte värt två miljoner kronor innan de satte sig i sin flyktbil. En bil polisen sen påträffade på en parkering i Lödöse.
Bild: POLISEN SPEKTAKULÄ­RT. Rånarna kommer över ett byte värt två miljoner kronor innan de satte sig i sin flyktbil. En bil polisen sen påträffade på en parkering i Lödöse.
 ?? Bild: NIKLAS JOHANSSON ?? AVSPÄRRAT. Rånet skedde på gågatan i centrala Vänersborg.
Bild: NIKLAS JOHANSSON AVSPÄRRAT. Rånet skedde på gågatan i centrala Vänersborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden