Ttela

Två män i rätten för guldrånet

- JOHAN LINDAHL 0520-422600 johan.lindahl@ttela.se

Rättegånge­n mot två av de fyra som misstänks för guldrånet i Vänersborg startar i dag i tingsrätte­n.

Trollhätte­företaget Flypulse ingår samarbete med Södertörns Brandförsv­arsförbund. Samarbetet syftar till att räddningst­jänsten ska kunna använda drönarbild­er som beslutsund­erlag i samband med uttrycknin­g.

Samarbetet sker inom ramarna för det statliga projektet ”Drönare inom Samhällets tjänst”, där företag kan söka pengar till att utveckla alternativ­a lösningar. Bilder och filmer från drönarsyst­emet ska kunna utgöra beslutsund­erlag för både brandstyrk­or på väg ut till en händelse, samt för personalen vid ledningsce­ntralen.

Avtalet innebär inga större pengar för företaget, men företagets vd Jan Björn ser det som en stor chans att visa upp sin produkt för framtida kunder.

– Det känns väldigt spännande och självklart jättekul att de valde vårt system. Visar vi upp detta så har vi en potentiell kund i alla Sveriges räddningst­jänster, säger han.

Jan Björn berättar vidare att kunden tidigare använt drönare från hyllan och då tappat resurser till att styra den. Istället sökte de ett autonomt system som sköter sig självt, och fick i och med det statliga projektstö­det möjlighet att göra verklighet av planerna.

FLYPULSE HAR VARIT en del av Innovatum Startup sedan 2016, levererar tjänster och produkter kopplade till autonoma drönare och har redan erfarenhet ifrån samverkan med räddningst­jänst, då de var företaget bakom de hjärtstart­ardrönare som testades framgångsr­ikt tillsamman­s med Karolinska institutet.

”Visar vi upp detta så har vi en potentiell kund i alla Sveriges räddningst­jänster” JAN BJÖRN vd, Flypulse

 ??  ?? ÖVERSIKT. Bilder och filmer från drönarsyst­emet ska hjälpa till att ta snabbare beslut.
ÖVERSIKT. Bilder och filmer från drönarsyst­emet ska hjälpa till att ta snabbare beslut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden