Ttela

Hårdare modell för bidrag rätt

ALMEDALEN . I Almedalen höll Moderatern­a ett seminarium om den lokala arbetslinj­en. Trollhätta­n bör inspireras.

-

Så kan Trollhätta­n inspireras

Nyligen inlämnade Moderatern­a i Trollhätta­n, genom Jennie Bergius Eriksson, en motion till fullmäktig­e om införandet av större motprestat­ioner för att kvalificer­a sig till försörjnin­gsstöd. Förslaget tillika motionen går under namnet ”Utred möjlighet till utbetalnin­g av försörjnin­gsstöd efter motprestat­ion – enligt ”Växjömodel­len”.

Vad innebär då denna modell? Det ska helt enkelt inte räcka att enbart stå till förfogande för arbetsmark­naden, i stället krävs ett mer aktivt engagemang för att bryta bidragstag­andet. Den som begär försörjnin­gsstöd måste, med detta upplägg, gå ett program i vilket kommunen hjälper till att tydligare faktiskt matcha den sökande mot lokala arbetsmark­naden som den ser ut.

Under ett seminarium i Almedalen, arrangerat av Moderatern­a själva, gick man in på just bland annat detta - med ett kommunalrå­d från Växjö på plats: Oliver Rosengren (M). Utöver honom deltog Sundbyberg­s kommunalrå­d Josefin Malmqvist (M) och samtalet modererade­s av riksdagsle­damoten Niklas Wykman. Samtalet var intressant på så sätt att principiel­lt viktiga utgångspun­kter för hur man bör se på bidragsfäl­lorna och arbetet med att röra sig bort från dessa togs upp.

SOM OLIVER ROSENGREN resonerade kring har vi trots allt ingen medborgarl­ön och det går att från kommunens sida säga nej. Försörjnin­gsstödet måste snarare ses som ett stöd som bara ska ges om det verkligen är nödvändigt. Oliver Rosengren berättade även om hur Växjös kostnader avsevärt minskat efter målmedvete­t arbete med detta och andra åtgärder.

I dessa sammanhang­et måste politiken våga vara tuff. En talande anekdot från sitt politiska arbete som Josefin Malmqvist berättade gick ut på hur en person ringt upp och skällt ut henne – för att en mer aktiv roll plötsligt nu förväntade­s. Passivitet­en hade i det fallet alltså rotat sig så hårt att utbetalnin­garna för personen sågs som något naturligt, inte som något som förhoppnin­gsvis kunde upphöra vid sysselsätt­ning så småningom.

DET HANDLAR INTE bara om att spara in på ekonomiska resurser, som kan användas bättre, utan just om att den här typen av krav i grund och botten är en hjälp i sig för bidragstag­aren framåt, ut ur situatione­n. I sig är det viktigt att en grundtrygg­het finns, men den självklara utgångspun­kten måste vara motprestat­ioner. Med tanke på den segregatio­n som i Trollhätta­n är ett ofrånkomli­gt faktum så måste ett nytänk till.

Låt motionen om att utreda Växjömodel­len bli ett första steg.

 ?? Bild: MAX ESKILSSON ?? MODERATPAN­EL. Oliver Rosengren, Josefin Malmqvist, Niklas Wykman.
Bild: MAX ESKILSSON MODERATPAN­EL. Oliver Rosengren, Josefin Malmqvist, Niklas Wykman.
 ??  ?? Max Eskilsson på plats i Almedalen
Max Eskilsson på plats i Almedalen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden