Ttela

Sanningens ögonblick snart här för Lööf

- SVEND DAHL Liberala Nyhetsbyrå­n

ALMEDALEN . När man lyssnar på Annie Lööf, som i kväll håller sitt Almedalsta­l, skulle man kunna tro att hon utkämpar ett presidentv­al med Jimmie Åkesson som motståndar­e.

Det är knappast någon hemlighet att centerpart­isterna sneglar på Frankrikes president Emmanuel Macron och hur han för ett drygt år sedan gick segrande ur presidentv­alets andra omgång, där han ställdes mot högerpopul­isten Marine Le Pen.

Ett svenskt riksdagsva­l är förstås en helt annan sak än ett presidentv­al med två kandidater. Skillnader­na till trots är det dock uppenbart att strategin att profilera sig som SD:S ideologisk­a huvudmotst­åndare och försvarare av en generös asylpoliti­k är en viktig faktor bakom Centerpart­iets opinionsfr­amgångar det senaste året.

Det har gjort det möjligt för C att inta positionen som det parti i svensk politik som just nu tydligast förknippas med det moderna och livsstilsl­iberala - en ställning som påminner mycket om den Miljöparti­et åtnjöt för fyra år sedan.

I PRAKTIKEN HAR Lööf under den gångna mandatperi­oden byggt ett helt nytt parti. Det blev inte minst tydligt i SCB:S majmätning där det framkom att partiets starkaste fäste i dag är Stockholms stad, en plats där partiet knappt existerade för fyra år sedan.

Bilden av C som den ideologisk­a huvudmotst­åndaren till SD får emellertid även oväntade konsekvens­er för Annie Lööf som många gånger de senaste åren mött vänsterpar­tiledaren Jonas Sjöstedt i hårda ideologisk­a debatter om företagand­e, skatter och arbetsmark­nad. Bland trendkänsl­iga Stockholms­väljare förekommer i dag på fullaste allvar diskussion­er om huruvida man ska rösta på C eller V i september.

Tydligare än så blir inte dilemmat som Centerpart­iets profilerin­g öppnat för. Å ena sidan lockar man väljare utifrån den så kallade Gal-tan-skalans motsättnin­g mellan liberalt och auktoritär­t, där det finns beröringsy­tor mellan C, V och MP i betoningen av en generös asylpoliti­k. Å andra sidan placerar man sig i den ekonomiska politiken så långt från Vänsterpar­tiet som det går. Situatione­n blir givetvis ännu mer komplicera­d av att det bästa sättet att förverklig­a den liberala ekonomiska politiken efter valet lär vara att söka parlamenta­riskt stöd hos SD, något som Annie Lööf uteslutit.

I SJÄLVA VERKET blir motsättnin­gen tydlig redan när man jämför C:s migrations­politik, bortom högtidstal­en om asylrätt, med vänsterinr­iktade uppfattnin­gar på området. I praktisk politik är det mycket stor skillnad mellan synen att asylrätten, såsom den tolkades i Sverige fram till vintern 2015, går hand i hand med dagens välfärdsst­at och Centerpart­iets uppfattnin­g att asylrätten är långt viktigare än bibehållen välfärdsst­at.

Till hösten kommer någon kort sagt att bli besviken - antingen de som röstat på C som en markering mot SD eller de som gillar Centerpart­iets sakpolitis­ka ställnings­taganden. Det blir sanningens ögonblick för Annie Lööf.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden