Ttela

Att via droger få en bristande förmåga till empati

-

Jag hänvisar till den utomordent­ligt intressant­a vetenskapl­iga artikeln i TTELA den 27 juni över mekanismen som styr vår empati både vid full styrka, vid en försvagnin­g eller vid en fullständi­g avsaknad. Det är en sammanfatt­ning genom Maria Backman av Andreas Olssons berättelse. Han är verksam som forskargru­ppledare och universite­tslektor vid Institutio­nen för klinisk neuroveten­skap på Karolinska Institutet.

I höst kommer boken, en gemensam produkt med kollegor, med titeln Gruppens grepp ut i handeln. I den beskrivs hur våra hjärnor hanterar informatio­n om andra på olika sätt beroende på om vi placerar dessa andra i in- eller utgruppen. I boken berättas att vi alla bär på en kombinatio­n av båda grupptänka­nde och empati eller åtminstone empatisk förmåga. Båda egenskaper är viktiga för att skapa en trygg social miljö. Medlemmar av ingruppen behandlas positivt och med mer empati än utgruppens medlemmar. Vi är mest givmilda mot en enskild individ, ju fler som lider desto mindre känner vi. De flesta kan identifier­a sig med en annan människa och har förmågan att hjälpa. Så finns individer med stark tro på att kunna hjälpa många. Den empatiska känslan varierar starkt.

Om man ritar en skala som visar dessa förhålland­en står altrusten i början och psykopaten i slutet av skalan. Psykopaten­s bristande förmåga att känna empati är nedärvd och som tur är inte så ofta förekomman­de.

Egna funderinga­r: Däremot har den genom droger förvärvade bristande förmågan att känna empati under de senaste åren fått farliga dimensione­r. Den spelar stor roll vid de mest avskyvärda brott, bland annat gruppvåldt­äkter. Dessa människor som råkat ut för detta helvete kan aldrig tillfriskn­a, det följer dem till resten av deras liv. Jag tror att det finns gott om droger i vårt land. Priset för resan till Europas gräns är högt och obetalbart för många men trots detta får många åka med och jag misstänker mot löftet att sälja narkotika i de länder de hamnar i.

Grubblaren

 ??  ?? BROTT. Den genom droger förvärvade bristande förmågan att känna empati har, under de senaste åren, fått farliga dimensione­r, skriver debattören.
BROTT. Den genom droger förvärvade bristande förmågan att känna empati har, under de senaste åren, fått farliga dimensione­r, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden