Ttela

Mer väginveste­ringar för våra skattepeng­ar

- DAN ÅBERG

Samtidigt som skatterna på bensin och diesel är rekordhöga behöver många vägar i vårt område förbättras och bli mer trafiksäkr­a.

För någon vecka sedan presentera­de regeringen sina planer för kommande års infrastruk­tursatsnin­gar. För E45 norr om Vänersborg finns det tyvärr inte några satsningar fram till 2029. Även för det regionala vägnätet är det blygsamma investerin­gar. Flera mindre vägar är trafikfarl­iga och kräver ett bättre underhåll. För inte så länge sedan kunde vi läsa om trafikfarl­iga kurvor på vägen i Siviken. På Gestadväge­n börjar asfalten koka så fort temperatur­en når över 20 grader. Detta är inte acceptabel­t med tanke på hur mycket bilisterna trots allt betalar i skatt varje år.

Bara bilisterna i Vänersborg­s kommun betalar varje år i runda tal 350 miljoner kronor i bränsle och fordonsska­tter. En mycket liten del av detta går till investerin­gar och underhåll av vägarna i vårt område. Tyvärr får istället väginveste­ringarna allt mindre del av infrastruk­tursatsnin­garna.

I en motion till kommunfull­mäktige i Vänersborg har jag framfört att kommunen måste bli bättre på att påverka Trafikverk­et, regeringen och Västra Götalandsr­egionen för att mer vägsatsnin­gar ska bli verklighet i vårt område. En första åtgärd borde vara att kartlägga alla brister på våra vägar.

Kommunalfö­rbundet i Fyrbodal och Västra Götalandsr­egionen har idag stort påverkan på de regionala infrastruk­turinveste­ringarna. Vänersborg behöver nu bli bättre på att i dessa sammanhang framföra de brister som vi har både på E45 och de mindre vägarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden