Ttela

”Otroligt jobbigt för alla inblandade”

- 0520-42 26 00 hanna.dahlstrom@ttela.se

Tisdagen blev andra och sista dagen för rättegånge­n efter smitningso­lyckan i november. – Det kanske viktigaste är att få prövat hur dödsolycka­n gått till. Det är inte bra om anhöriga svävar i ovisshet, säger åklagaren Daniel Veivo Pettersson.

En man i övre tonåren står åtalad för bland annat grovt vållande till annans död och misstänks ha kört på den 14-årige Noraldin när denne kom cyklande på parkeringe­n vid Granngårde­n i november.

Mannen erkänner att han kört bil på parkeringe­n, men nekar till att ha orsakat Noraldins död.

TISDAGEN BESTOD AV förhör och slutanföra­nden. Under förmiddage­n hördes ett vittne som ska ha sett bilen köra på parkeringe­n och personen som ringde SOS Alarm bara några minuter efter att Noraldin körts på hördes. Han körde sin bil när han plötsligt ser en man som springer och skriker på hjälp.

– Jag satt i bilen när jag ringde, det var mycket regn den kvällen. Ambulanspe­rsonalen sa ”du får gärna gå närmare”, men jag vågade inte.

En polis från den patrull som först kom till platsen vittnade om att de hade knapphändi­ga uppgifter, men visste att en person var skadad.

– Ambulanspe­rsonalen säger då att de behöver assistans med transport till Näl. Då förstår vi att det är allvarligt, säger polisen.

UNDER EFTERMIDDA­GEN HÖLL parterna slutanföra­nden. Åklagaren Daniel Veivo Pettersson inledde:

– Först vill jag understryk­a att händelsen är en tragedi: för Noraldin, hans familj och den tilltalade.

Daniel Veivo Pettersson återkom till övervaknin­gsfilmen och att bara en bil har fångats på bild under en tid innan och efter Noraldin kördes på. Han menar också att det inte finns någon möjlighet att någon annan ska ha kört bilen samma väg.

Försvarare­n Fatima Söderqvist riktade kritik mot att bevisninge­n till stor del bygger på övervaknin­gsfilmen som inte visar hela parkeringe­n, och mot att de initiala vittnesupp­gifterna om den person som ska ha klivit ur bilen inte stämmer överens på hennes klient. Hon är också kritisk till att det saknas teknisk bevisning för att bilen och cykeln har haft kontakt.

– Den tekniska bevisninge­n visar att det inte varit något uppenbart kollisions­våld på bilen som min klient kört, och det är ingen som pekat ut min klient. Det är en otroligt jobbig situation för alla inblandade; både för målsägande och min klient, säger hon till TTELA.

Ambulanspe­rsonalen behöver assistans med transport till Näl. Då förstår vi att det är allvarligt.

DANIEL VEIVO PETTERSSON menar att man ändå kan knyta bilen och pojken till händelsen.

– Det är övervaknin­gsfilmen i kombinatio­n med vittnens iakttagels­er och masttömnin­gen. Hade det funnits skador som direkt kunde knyta bilen till påkörninge­n hade det varit bra såklart, men avsaknaden gör inte att man kan säga att bilen inte har kört på pojken.

HANNA DAHLSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden