Ttela

Varnar för livsfarlig lampa

- ANNA PALMGREN anna.palmgren@gp.se

Elsäkerhet­sverket har beslutat om totalt försäljnin­gsförbud av en lampa som kan utgöra stor risk för ditt och dina barns liv. Lampans utseende kan uppmuntra barn att vilja leka med den, vilket inte är tillåtet för elektriska produkter.

En lampa som sålts i ett hundratal exemplar på Gekås i Ullared har sedan i går fått totalt försäljnin­gsförbud av Elsäkerhet­sverket. Lampan kan utgöra livsfara då man kan komma åt spänningsf­örande delar när den är påslagen.

– Det är en risk för alla som hanterar lampan. I praktiken är den ännu farligare för barn då de har mindre fingrar, säger Kim Reenaas, chef för Avdelninge­n för produkter på Elsäkerhet­sverket.

PÅ LAMPAN FINNS en rosa katt som gör att den riktar sig till barn och riskerar att barn vill leka med den, något som inte är tillåtet för elektriska produkter. Kim Reenaas menar att lampan egentligen inte är en barnlampa, hade den varit det skulle kraven vara hårdare vid tillverkni­ngen.

Felet upptäcktes vid en slumpmässi­g kontroll som utfördes av Elsäkerhet­sverket. Hur lampan, trots dess brister, har kunnat hamna i butiken är ännu inte känt.

– I detta fallet har vi inte tagit reda på vad som har hänt. Vi fokuserar på att denna produkt försvinner från marknaden, säger Kim Reenaas.

EFTER FÖRSÄLJNIN­GSFÖRBUDET ÄR det tillverkar­nas ansvar att återkalla lampan från konsumente­r. Om den sålts på fler ställen än Gekås i Ullared vet Elsäkerhet­sverket inte.

– Det viktiga är nu att tillverkar­en når ut med informatio­nen och att konsumente­rna vill lämna tillbaka den, viktigast är att man slutar använda den, säger Kim Reenaas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden