Ttela

Många störs av måsar på stan

- RICKARD SKÖLD 0521-57 59 00 rickard.skold@ttela.se

Varje år hör många av sig till kommunen med klagomål på störande och aggressiva måsar. Men det är fastighets­ägarna som är ansvariga. Allmänhete­n kan också bidra till att antalet fåglar minskar i centrum.

Den här tiden på året är det många som reagerar på måsarna som flyttar in och bygger bon i centrala Vänersborg, vilket leder till telefonsam­tal med klagomål till kommunen.

En del störs av skränandet när de ska sova, andra upplever fåglarna som aggressiva.

– Vissa tycker också att det är en sanitär olägenhet medan andra hör av sig för att de hittar skadade fåglar. Bara under dagen har jag fått fyra till fem samtal om måsar, säger Ann-sofi Brunberg på miljöoch hälsoskydd­sförvaltni­ngen på Vänersborg­s kommun.

Måsarna drar sig dit de enklast kan hitta föda, så det bästa sättet för att slippa fåglarna är att inte förse dem med mat.

– Man ska definitivt inte mata dem, de hittar mat på egen hand. Och man ska vara noggrann med sophanteri­ngen och slänga matrester på sätt ställen. Måsarna förstår om vi slänger skräp eller matar dem, säger Ann-sofi Brunberg.

BOR DU I hyreshus är fastighets­ägaren som är ansvarig för att åtgärda problemen, men bor du i eget hus får du ta tag i det på egen hand.

– Man får vara lite kreativ för att hindra måsarna. Man kan sätta upp snören eller liknande på taket så att de inte kan bygga bon, eller sätta nät på körsbärstr­äden. Men så länge som det finns de som matar måsarna så kommer de inte försvinna, säger Ann-sofi Brunberg.

 ?? Bild: HOLGER HOLLEMANN ?? VÄCKER KÄNSLOR. Varje år hör många av sig till kommunen angående störande och aggressiva måsar
Bild: HOLGER HOLLEMANN VÄCKER KÄNSLOR. Varje år hör många av sig till kommunen angående störande och aggressiva måsar

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden