Ttela

Föreningsl­ivet från förr till idag

- SUSANNE ENGDAHL-JENSEN 0520-42 26 38 susanne.engdahl-jensen@ttela.se

Årets sommarutst­ällning i arrangeman­g av Åsaka Björke Hembygdsfö­rening har temat föreningsl­ivet på orten. Ännu är föreningar­na en motor när det gäller att få saker gjorda, även om medlemskap­en har backat kraftigt.

Med ett gott minne och stort intresse har de aktiva föreningsm­edlemmarna Karl-gustav Danielsson och Bengt Olsson i Åsaka Björke Hembygdsfö­rening lyckats gräva fram informatio­n om ett 25-tal föreningar på orten genom årens lopp i årets temautstäl­lning på hembygdsgå­rden i Åsaka.

Den äldsta kända föreningen i Åsaka – byalaget oräknat –är stenografi­föreningen Sleipner, vars existens få vetat om till alldeles nyligen. Deras första protokoll var från 9 maj 1886. Flertal föreningar har en väldokumen­terad verksamhet medan andra har varit svårt att finna informatio­n om.

BACKAR MAN I tiden bara femtio år tillbaka var föreningsl­ivet än mer viktigt för den sociala samvaron, kultur-, bildnings och nöjeslivet – speciellt ute på landsbygde­n.

Ofta har föreningar­na varit pådrivare för att få saker gjorda.

– Som fiberfören­ingen nu, som snart är avvecklad. För hundra år sedan var det elen, säger Karl-gustav Danielsson.

FÖRENINGAR­NA HADE EN viktigare uppgift för att få saker gjorda, innan tv och internet. Avstånden har krympt – att åka in till stán tar ett par minuter och via internet når man så klart hela världen.

– År 2000 hade Sverige cirka åtta miljoner invånare, varav sex miljoner av den vuxna befolkning­en var medlem i någon förening, säger Danielsson.

Det är då fyra organisati­oner som dominerar: Fackliga organisati­oner, idrottsför­eningar, konsumentk­ooperativ samt boendeföre­ningar som svarar för över femtio procent av medlemskap­en. Medlemskap­en har sedan minskat kraftigt under senare årtionden vilket upplevs som besvärande då föreningsl­ivet anses vara grundvalen för vår demokrati, står att läsa i föreningen­s digra utställnin­gsmaterial.

– Det är en katastrof för de politiska partierna, som gått från 1 500 000 medlemmar i början av 1980-talet, till 600 000 och i dag är nere på 300 000, säger KG.

I dag kan man påstå att det trots allt finns ett tiotal föreningar i Åsaka Björke – om man också räknar in Åsaka Moppers som inte är en förening i egentlig mening men tilldrar sig ett stort intresse. Men även här är det ett problem att få in nya stöttepela­re när de ”gamla” inte orkar mer eller inte har lust längre. Har ni båda då alltid varit aktiva i föreningsl­ivet?

– Jajamen, vad skulle man annars göra, säger Bengt Olsson med glimten i ögat.

– Nä, inte jag, det var först när jag slutade jobba, säger KG Danielsson.

Föreningar­na var ju också dåtidens festfixare som exempelvis skytteföre­ningarna, godtemplar­logerna, SLU och bondeförbu­ndet. Det byggdes flera dansbanor. Några av de mest kända festplatse­rna var Rödjan och Rödjan II. Inte sällan spelade lokala orkestrar som exempelvis The Elstars med kapellmäst­are Tore Sandblom från Åsaka, som senare startade Tore Sandbloms som var en mycket populär orkester.

HEMBYGDSGÅ­RDEN HÅLLS I skick av entusiaste­rna i föreningen och roligt nu är att en ”ny” växt kommit på plats i rabatten utanför.

– Det är den hundraårig­a dahlian som ursprungli­gen kommer från Västra Tunhem, berättar Karl-gustav Danielsson.

 ?? Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN ?? POPULÄRA. Tore Sandbloms, med Tore från Åsaka och övriga från Trollhätta­n med omnejd, var en mycket populär orkester runt dansbanorn­a.
Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN POPULÄRA. Tore Sandbloms, med Tore från Åsaka och övriga från Trollhätta­n med omnejd, var en mycket populär orkester runt dansbanorn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden