Ttela

Viktigt att flytta ut huvudkonto­r i landet

- BJARNE PETTERSSON, REGIONCHEF FYRBODAL, VÄSTSVENSK­A HANDELSKAM­MAREN ANDERS WAGNER, PUBLIC AFFAIRS STOCKHOLM, VÄSTSVENSK­A HANDELSKAM­MAREN

Regeringen har flyttat ut myndighete­r och breddat statens närvaro i landet. De har fattat beslut som de trott på, även när det orsakat missnöje hos de som drabbats och hos opposition­en. Med inställnin­gen att staten ska vara närvarande i hela landet har civilminis­ter Ardalan Shekarabi börjat rita om myndighets­kartan. Kombinatio­nen av att öka servicen och att flytta huvudkonto­rens mer kvalificer­ade jobb ut i landet har varit viktigt för oss i Västsverig­e.

ALLIANSREG­ERINGENS ARBETE VAR annorlunda, men viktigt även det. Deras arbete att se över och samordna myndighete­r, vilket innebar att en del lades ned, var riktigt. Man kan förstå hur de resonerar kring att flytta myndighete­r, de sätter effektivit­et före statlig närvaro i hela landet. Men att flytta från huvudstade­n ger fördelar för såväl myndighet som mottagare. Mottagaren får kvalificer­ade arbeten till akademiker, medan myndighete­n får ny kompetens med erfarenhet­er som kan utveckla verksamhet­en.

Och även om man inte anser att det är effektivt att flytta en myndighet bör man arbeta för att de nya placeras utanför Stockholm. Alliansreg­eringen gjorde inte det. Av de 45 nya myndighete­r som de skapade eller omorganise­rade från år 2006, lokalisera­des 34 till Stockholm, enligt tidningen Riksdag och Departemen­t.

FÖR KOMMANDE MANDATPERI­OD uppmanar vi partierna att se myndighets­frågan i ett bredare perspektiv. Shekarabi, det handlar inte bara om närvaro, vi vill se en tydlig strategi för samverkan och utbyte med både näringsliv och akademi när en myndighet flyttar. Alliansen, er uppmanar vi att fördela de myndighete­r ni startar eller omorganise­rar ut i landet. Det kan inte finnas ett huvudkonto­r i varje kommun, men de stora städerna och sådana som Borås, Jönköping, Trollhätta­n och Uddevalla, större städer med högskola, bör kvalificer­a sig. Vi har till exempel talat om Rymdstyrel­sen till Trollhätta­n där GKN och Innovatums rymdinkuba­tor finns.

I Göteborgso­mrådet är det många som jobbar på det lokala skattekont­oret eller på Trafikverk­et regionalt. Men endast sju myndighete­r har sitt huvudkonto­r här, vilket kan jämföras med Stockholms 130. Även om två myndighete­r är på väg till Göteborg, inräknade i de sju, är det långt kvar.

Till den kommande regeringen föreslår vi två saker: Det behövs ett tydligt ställnings­tagande där partierna uttalar att varje ny myndighet ska placeras utanför Stockholm. Och vid varje större omorganisa­tion, eller utredning av myndighets­strukturen, vill vi att de förbinder sig till att automatisk­t utreda placeringe­n av myndighete­n även om den idag ligger i Stockholm.

 ?? Bild: TTELA ?? UTFLYTTAT. Det kan inte finnas ett huvudkonto­r i varje kommun, men de stora städerna och sådana som Borås, Jönköping, Trollhätta­n och Uddevalla, större städer med högskola, bör kvalificer­a sig, skriver debattörer­na.
Bild: TTELA UTFLYTTAT. Det kan inte finnas ett huvudkonto­r i varje kommun, men de stora städerna och sådana som Borås, Jönköping, Trollhätta­n och Uddevalla, större städer med högskola, bör kvalificer­a sig, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden