Ttela

LUGNANDE BESKED FÖR NEVS

- JOHAN LINDAHL johan.lindahl@ttela.se TROLLHÄTTA­N

Efter att investment­bolaget Zhigan hoppat av kom uppgiften om att GSR Capital inte har pengar att genomföra köpet av Nissans batteriver­ksamhet, vilket har väckt stor uppmärksam­het i media, inte minst som GSR är en tilltänkt storägare i Nevs. Men nu kommer lugnande besked.

I mars i år skrev Nevs avtal med det kinesiska investment­bolaget GSR Capital. GSR har bland annat investerat i batteritek­nik och skulle ta över Nissans batteridiv­ision med fabriker i Japan, USA och Storbritan­nien. Den affären är värd 1 miljard dollar (drygt 9 miljarder kronor). I samband med att Nissan stoppade affären spreds uppgiften att GSR Capital inte hade tillräckli­gt med pengar. Något som enligt Nevs informatio­nschef Fredrik Fryklund är felaktigt.

– Det handlar inte om brist på pengar, det är en intern förhandlin­gssak som måste lösas mellan parterna. Tyvärr har den här uppgiften skapat oro både bland våra anställda och våra leverantör­er, säger han.

I augusti i fjol skrev Nevs ett annat avtal med ett annat kinesiskt investment­bolag, Beijing Zhigan Shenghou Technology, som skulle göra tre kapitalins­ättningar på motsvarand­e 974 miljoner kronor mot att bli stor delägare i Nevs kinesiska samriskbol­ag. Men bara en bråkdel av pengarna kom under hösten, något som ledde till en juridisk tvist mellan parterna. Den har nu avgjorts till Nevs fördel.

– Zhigan levde inte upp till sitt åtagande och därför var det ganska givet att Nevs skulle vinna den tvisten, säger Fredrik Fryklund.

DETTA GER ISTÄLLET möjlighet för GSR Capital att gå in som en betydande finansiär och delägare i Nevs.

– Vi har sedan länge räknat bort Zhigan och har nu i stället fått lugnande besked från GSR. De har betalat in pengar ett antal gånger under våren och sommaren. Vi har goda relationer och det ingår i planerna att GSR ska bli en betydande delägare av Nevs. De planerna har inte förändrats för att Nissan och GSR inte är helt överens om villkoren kring förvärvet av Nissans batteridiv­ision, säger Fredrik Fryklund.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? KAPITAL. Efter att en finansiär hoppade av, kom lugnande besked från en annan. Planen är nu att GSR Capital går in som en betydande delägare i Nevs under de kommande åren.
Bild: STEFAN BENNHAGE KAPITAL. Efter att en finansiär hoppade av, kom lugnande besked från en annan. Planen är nu att GSR Capital går in som en betydande delägare i Nevs under de kommande åren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden