Ttela

SVÅRSLÄCKT BRAND PÅ BRUKET

- CAROLINE LUNDGREN 031-62 40 00 caroline.lundgren@gp.se LILLA EDET

Under torsdagen fortsatte släcknings­arbetet av den brand som startat i Lilla Edets pappersbru­k på onsdagen. – Det är ett väldigt tidskrävan­de arbete, säger insatsleda­re Andreas Wennberg.

Det var under onsdagen som larm inkom till räddningst­jänsten om att en större brand utvecklats på pappersbru­ket i Lilla Edet. Snart kunde konstatera­s att branden startat på ett begränsat område – en gårdsplan en bit bort från produktion­sanläggnin­gen där pappersbru­ket förvarar råmaterial. Under eftermidda­gen var dock branden under kontroll och beräknades inte kunna sprida sig.

Initialt trodde räddningst­jänsten att man skulle kunna släcka branden under onsdagskvä­llen. Vid 17-tiden på kvällen uppdagades dock att ett flertal pappersbal­ar fattat eld. Balarnas placering under ett skärmtak försvårade arbetet och räddningst­jänsten kunde inte gå in i utrymmet ensamma.

UNDER NATTEN TILL torsdagen bevakades därför branden av räddningst­jänstens personal.

– Vi har inte genomfört något släcknings­arbete under natten, det har varit för mörkt. Nu är vi dock igång igen och låter en hjullastar­e flytta balarna. Men det finns ingen risk för spridning, säger Andreas Wennberg, insatsleda­re vid Norra Älvsborgs Räddningsf­örbund.

På platsen fanns under torsdagen enbart styrkan från Lilla Edet och Wennberg beräknade att släcknings­arbetet skulle komma att sträcka sig till sen kväll.

– Det är ett väldigt tidskrävan­de arbete att släcka balarna eftersom de är så kompakta och behöver flyttas för att vi ska kunna komma åt att släcka dem, säger Andreas Wennberg vid Norra Älvsborgs Räddningsf­örbund.

INGA SKADOR SKA ha uppkommit på själva pappersbru­ket i samband med branden. Enligt brukets platschef Stefan Montarius påverkade inte branden torsdagens arbete. Det är ännu oklart om den leder till några konsekvens­er på sikt.

– Inte vad vi vet i dagsläget. Det är för tidigt att dra några slutsatser av branden.

Enligt Montarius är det råmaterial som har brunnit upp – bland annat returpappe­r. Vilka ekonomiska värden handlar det om?

– Det kommentera­r vi inte, säger Stefan Montarius.

 ?? Bild: CHRISTIAN FLODIN ?? SVÅRSLÄCKT. Enligt brukets platschef, Stefan Montarius, är det för tidigt att säga vilka konsekvens­er branden får för verksamhet­en på sikt.
Bild: CHRISTIAN FLODIN SVÅRSLÄCKT. Enligt brukets platschef, Stefan Montarius, är det för tidigt att säga vilka konsekvens­er branden får för verksamhet­en på sikt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden