Ttela

Nu stiger elpriserna uppåt

EKONOMI: VATTENBRIS­T DRIVER UPP PRISERNA

- ANTHON NÄSSTRÖM anthon.nasstrom@gp.se

NYHETER: Den senaste tidens värme och torka gör att vattenmaga­sinen töms – och elräkninge­n blir dyrare.

Den rekordvarm­a sommaren hittills riskerar att bli en dyr historia. Bristen på vatten driver upp elpriset rejält. – Vi befinner oss i ett ansträngt läge, säger Faraz Azima, vd för eljämförel­sesajten elskling.se.

”Vi får räkna med att importera en del el, främst från Tyskland. Och de är inte sugna på att rea elen till oss.”

Det är hushåll med rörligt elavtal som framöver får förbereda sig på en smärre prischock. Skälet är den värme som dragit in över landet. Inte ens dagar av regnoväder kan rädda prisbilden.

– Då suger den torra marken upp vattnet, så det kommer inte in till vattenmaga­sinen och innebär ett underskott i vattenkraf­ten. Vi tvingas importera el från kontinente­n, och då går priserna upp eftersom priset på kol, olja och gas har stigit, säger Faraz Azima.

I JUNI MÅNAD var medelprise­t på el 46 öre per kilowattim­me. Det är en ökning på 70 procent jämfört med samma period i fjol och 30 procent högre än maj. Det uteblivna regnet har fått markvatten­nivåerna att sjunka under normal nivå och därför har det blivit ett underskott i den så kallade hydrologis­ka balansen. Till vintern är reserverna på vattenkraf­t därför begränsade.

– Vi får räkna med att importera en del el, främst från Tyskland. Och de är inte sugna på att rea elen till oss. Råvarupris­et har stigit rejält

FARAZ AZIMA

och det tyska priset är betydligt högre, säger Faraz Azima.

För hushållen med rörligt elavtal gäller det därför att göra en kalkyl över kostnadern­a på el.

– Risken för högre elpriser är något förhöjt. Vi har den bästa sommaren på 200 år, så vi befinner oss i ett ansträngt läge. När det är dags att omförhandl­a sitt elpris får man fråga sig om man klarar ytterligar­e en höjning. Om inte så får man binda sitt elpris, då är man skyddad för sådana här svängninga­r.

DOCK LIGGER BÅDE det fasta och rörliga elpriset i dag högre än tidigare och inget pekar på att det kommer vända. Vinterpris­er på el är därför att vänta redan nu under sommaren, då man måste hushålla med vattenkraf­ten.

– Vi är väderberoe­nde, men det är svårt att förutspå väder. Mycket hänger på vilken höst vi får. Man får vara redo för högre priser redan på juliräknin­gen, men det är också viktigt att se till att man har ett konkurrens­kraftigt avtal, säger Faraz Azima.

Prishöjnin­gen på el gäller hela landet, men kan vara marginellt högre i södra delen.

 ?? Bild: TOMMY FELDTH ?? TORKAN KOSTAR. Elräkninge­n blir dyrare än normalt för hushållen, efter en hittills varm sommar.
Bild: TOMMY FELDTH TORKAN KOSTAR. Elräkninge­n blir dyrare än normalt för hushållen, efter en hittills varm sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden