Ttela

SUPPORT GROUP LYFTS I ALMEDALEN

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se VÄNERSBORG

Åklagaren yrkade på långa fängelsest­raff och de misstänkta blev kvar i häktet när rättegånge­n om guldrånet avslutades. De åtalades vänner orsakade tumult och fick föras ut av polis från tingsrätte­n.

För nästan ett halvår sedan rånades en guldbutik av fyra maskerade män på Edsgatan i Vänersborg. Polisen har kunnat gripa två misstänkta rånare och under torsdagen avslutades rättegånge­n mot de båda männen.

ÅKLAGAREN I MÅLET kammaråkla­gare Alexandra Östberg-giraldo menade under sin slutpläder­ing att de två åtalade männen tillsamman­s med två okända män planerade och rånade guldbutike­n. Hon menar att de gjort sig skyldiga till grovt rån och ska därför dömas till långa fängelsest­raff. Fängelse i tre och ett halvt år för den ene och fängelse i tre och ett halvt år för den andre. Hade de åtalade varit äldre än 21 år skulle straffvärd­et uppgå till fängelse i sex och ett halvt år.

Åklagaren lade stor vikt vid den övervaknin­gsfilm som visar hur rånet gått till och menar att det finns flera försvårand­e omständigh­eter kring rånarnas agerande. Hon lyfte särskilt fram att en av rånarna var beväpnad med en skarpladda­d pistol samtidigt som det fanns flera personer i butiken.

– Det är uppenbart vilken dödsångest de kände. Ett skott har avlossats i närheten av ägaren. De har gjort utfall med kofot och slagit med pistolen, berättade åklagaren.

Den tekniska bevisninge­n mot de båda männen består av blodspår som av den ene lämnats i butiken samt att båda lämnat blodspår i flyktbilen.

MANNEN VARS BLOD påträffats i butiken har erkänt brottet men har inte velat gå in på vem eller vilka som var med. Han och den andre mannens mobiler har båda pejlats till master i Göteborgso­mrådet vid tiden för rånet. Mannen som erkänt menar att mannen som inte erkänt följde med till Göteborg för att träffa två tjejer han träffat på internet. Mannen som menar att han är oskyldig vill inte kännas vid den historien utan menar att han träffade personer han inte vill gå in på vilka de är. Ingen av männen har velat lämna några namn som skulle kunna ge ett alibi till den man som inte erkänt.

De åtalade hade en stor skara vänner på åhörarbänk­en. När dessa inte lyssnade på domarens tillsägels­er om att inte prata med de åtalade blev de efter en paus förbjudna att återvända till rättssalen. Detta gjorde att en av åhörarna började tjafsa med en vakt varpå hela sällskapet eskorterad­es av polis ut ur tingsrätte­n. De åtalade misstänks tillhöra ett gäng i en Stockholms­förort och därför var tingsrätte­n bevakad av polis under båda rättegångs­dagarna.

”Det är uppenbart vilken dödsångest de kände. Ett skott har avlossats i närheten av ägaren.” ALEXANDRA ÖSTBERG-GIRALDO

Kammaråkla­gare

ADVOKATEN TILL MANNEN som inte erkänt menade under sin plädering att det inte räcker för en fällande dom att hans klients blod påträffats i flyktbilen.

– Man kan inte säga när blodet har avsatts och man kan aldrig veta var bilen har varit när blodet har avsatts. Han kan ha blött tidigare på dagen, därför har det inget bevisvärde. Det är bara en hypotes från åklagaren att bilen har varit Vänersborg hela tiden. Skyltarna stals i Lödöse vilket är halvvägs mellan Göteborg och Vänersborg.

När parterna var klara med sina pläderinga­r beslutade Vänersborg­s tingsrätt att båda de åtalade ska sitta kvar i häktet till dess att domen kommer.

Dom i målet kommer torsdag 12 juli klockan 14.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden