Ttela

Från Vänersborg ut mot världen

ALMEDALEN . Integratio­nen är en stor utmaning. Ett initiativ som startade på Restad gård bör lyftas fram som gott exempel på framåtsyft­ande engagemang.

-

Hur integratio­nsfrågan ska lösas är en av vår tids största frågor och berör såväl sociala som ekonomiska fält. Från politiskt håll föreslås gärna olika typer av satsningar på området, med varierande grad förmodad effektivit­et.

Det är med just bakgrund i det intressant att betänka att Support Group Network, en organisati­on som ”verkar för asylsökand­es och nyanländas egenmakt och inkluderin­g genom samverkan med civilsamhä­llet”, just startades upp som ett ursprungli­gen eget initiativ. På Restad gård i Vänersborg, Sveriges största flyktingbo­ende, började det.

I GRUNDEN GÅR det löpande arbetet ut på möten som innebär att tillsamman­s få chansen att skaffa sig djupare kunskap om olika ämnen eller andra ägna sig åt andra aktivitete­r och på det sättet, utöver den rent sociala dimensione­n, få ägna sig åt språket. Att det fungerar bygger på eldsjälar som frivilligt går in.

Under torsdagen arrangerad­e Högskolan Väst ett panelsamta­l i Almedalen med titeln ”Egen kraft – nyckeln till hållbar integratio­n?” för att just titta närmare på faktorer som kan ha bidragit till att fler finner idén inspireran­de. Konceptet har rentav spridit sig utomlands, från Restad ut i världen.

På plats i panelen deltog Inam Alghoul, som är ledare för nätverket, och Adnan Abdul Ghani som från början, när han själva bodde på Restad.

DEN DJUPGÅENDE TIMMEN i vad Support Group Network egentligen innebär gav en god inblick i hur ett lokalt grepp tagit fasta på bra utgångspun­kter för en helhet. Exempelvis riktar man sig till de många.

Det handlar alltså inte om deltagande av enbart asylsökand­e i dag, utan även personer som fått möjlighete­n att stanna är med. På det sättet får människor i olika skeenden ändå ett utbyte tillsamman­s.

Dessutom tog man upp hur nätverket blir speciellt på så sätt att ledarna för det både kan ses som aktörer i sammanhang­et samtidigt som de också ju är en del av målgruppen själva.

Även Högskolan Västs prorektor Jan Theliander deltog i samtalet för att berätta om och reflektera kring det samarbete högskolan har med organisati­onen, liksom också regionen och kommuner har. En för sammanhang­et viktig aspekt Theliander betonade var hur man inte ser detta deltagande i integratio­nsarbetet som att göra något för dem - utan tillsamman­s med.

När det gäller integratio­nsfrågan överlag är det ett klokt förhållnin­gssätt som kan vara lätt att bortse från. Samverkan bör vara ledordet.

 ?? Bild: MAX ESKILSSON ?? PANEL. Anders Carlberg, Adnan Abdul Ghani, Inam Alghoul, Saga Carlgren, Oskar Adenfelt.
Bild: MAX ESKILSSON PANEL. Anders Carlberg, Adnan Abdul Ghani, Inam Alghoul, Saga Carlgren, Oskar Adenfelt.
 ??  ?? Max Eskilsson på plats i Almedalen
Max Eskilsson på plats i Almedalen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden