Ttela

Fördelar med ökad cykling och färre bilar i centrum

- PETER ANDERSSON

Visst är det rörigt med all byggnation, renovering och omstruktur­ering som pågår i centrala delarna av vår stad. Centrum byggdes i stora delar klart på 50 och 60-talet och då var bilen i fokus och antalet bilar var betydligt färre än idag. Nu är det tillgängli­ghet för fotgängare, cyklister och kollektivt­rafiken som prioritera­s. Även om bilen och transporte­r har sin självklara plats i stadskärna­n är det ökade krav och önskemål om trevliga mötesplats­er, som inte störs av bilbuller och varutransp­orter.

ATT FÅ IHOP alla önskemål och behov på samma yta är svårt. Att underhålla våra gator och allmänna platser kräver både planering och samordning som inte alltid går att få till på ett optimalt sätt för att tillgodose alla. Just nu byggs torget som gator och busshållpl­atser anordnas samtidigt som det sker vatten och avloppsrep­arationer. Detta ger naturligtv­is oönskade störningar i miljön för närboende och trafikante­r men utifrån en kommunalek­onomisk tanke så är det nödvändigt att göra investerin­garna.

MÅLET ÄR SÅ klart att göra staden bättre för alla även om alla inte riktigt håller med om detta under arbetets gång. Det finns önskemål från butiker om att ha parkeringa­r i närområdet för både konsumente­r och varulevera­nser. Här blandas önskemål från boende, butiker, besökare om parkeringe­ns utformning av tid och betalnings­sätt. En del vill stå hela dygn, andra för korta besök och en del vill ha fri parkering medan andra önskar rejält med avgift så det blir omsättning på parkeringe­n.

I EN DEL stadskärno­r har trafik och parkeringa­r tagits bort på vissa gator vilket gett en trivsammar­e plats och behagligar­e miljö med en högre känsla att vilja vistas på platsen. Prioritera­ts har gång och cykel. Det framförs att försäljnin­g från butikerna ökade vilket gav ökade inkomster för fastighets­ägare till renovering­ar till att ytterligar­e göra kvarteren än mer trevligare och tryggare. Varje bil har ungefär fem parkerings­platser per styck av en yta på över 100 m2. En parkerad bil har samma yta som sex cykelparke­ringar. Elcykeln går nu ner i pris och sträckan ökar per laddning. Vad som anses som cykelavstå­nd kommer förändras i och med bättre cykelframk­omlighet.

ÄVEN OM KLIMATET är en besvärlig faktor så ser vissa en stor fördel för cykeln och i ett stadsutvec­klingspers­pektiv så finns i stort sett endast fördelar med ökad cykling och färre bilar i centrum. Det är således svårt att argumenter­a för att planera för trafiklösn­ing med transporte­r och bilar som har en topp någon timma för- och eftermidda­g måndag till fredag. Att friställa ytor för bilar som resterande tid blir en betydande öde överyta är svårmotive­rat. Kanske ska det tålas lite köer och lite trafikored­a några timmar på dygnet.

Ordförande byggnads- och trafiknämn­den

 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT ?? PRIO. Nu är det tillgängli­ghet för fotgängare, cyklister och kollektivt­rafiken som prioritera­s, skriver debattören.
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT PRIO. Nu är det tillgängli­ghet för fotgängare, cyklister och kollektivt­rafiken som prioritera­s, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden