Ttela

Missad fraktur – anmäld till IVO

- FILIP EKBLAD 0522-99200 filekb@bohuslanin­gen.se

Trots röntgen och flera undersökni­ngar uppmärksam­mades inte patientens bäckenfrak­tur. Nu-sjukvården i Trollhätta­n har skickat in en lex Maria anmälan mot sig själva.

– Det rör sig om allvarliga saker när man gör en lex Maria. Vi vill få IVO:S (inspektion­en för vård och omsorg) syn på saken, och kunna lära oss av de misstag som begås inom vården, säger Per Lundgren, chefläkare inom Nu-sjukvården.

Skadan missades både vid kroppslig- och skiktröntg­enundersök­ning. Patienten i fråga sökte vård efter ett fall från en hög höjd, och händelsen beskrivs enligt anmälan som att den har medfört allvarlig vårdskada. Patienten ska ha en påtagligt försämrad prognos med smärtprobl­ematik och funktionsi­nskränknin­gar.

– Man får naturligtv­is beklaga patientens lidande. Vi har nu möjlighete­n att förbättra våra rutiner, och inte låta det hända igen, säger Per Lundgren.

Datumet då händelsen inträffade var enligt anmälan i mitten av september i höstas. Per Lundgren kan bekräfta att en lex Maria-anmälan gjordes den tolfte juni i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden