Ttela

Fyrverkeri­par får skärpt straff

- CHARLOTTE SKYLLBORG 0522-992 05 cs@bohuslanin­gen.se

Kärlekspar­et slängde in fyrverkeri­smällare ett par dagar efter nyår hos en kvinna. Kvinnan skadades allvarligt. Riksåklaga­re ville se tuffare straff för brottspare­t. Och får nu sin vilja fram.

Både tingsrätte­n och hovrätten har dömt paret till fängelse. Skillnaden var att paret dömdes för grov misshandel vid Uddevalla tingsrätt till ett år och två månaders fängelse, men bara för misshandel vid hovrätten för västra Sverige till fängelse i enbart ett år.

Men det tyckte Riksåklaga­re var på tok för lågt. Han ville att paret skulle dömas för grov misshandel och få längre straff än ett års fängelse.

Han öve rklagade hela ärendet till Högsta domstolen, som alltså nu går helt på RÅ:S linje. Straffet ändrades återigen till ett år och två månaders fängelse och paret döms för grov misshandel istället för misshandel.

Det var alltså den 2 januari 2017 som en kvinna fick fyrverkeri­pjäs inkastade i sitt brevinkast. Kvinnan hann plocka upp en av fyrverkeri­pjäserna, som då exploderad­e i hennes hand.

Hon fick allvarliga skador i samband med detta. Bland annat slets hennes ena finger av och hela handen blev skadad.

Och hennes hörsel blev dessutom nedsatt. Händelsen utreddes som grov misshandel och polisen kunde snart gripa en man och kvinna för brottet.

Kvinnan hade tidigare haft en relation med mannen, som nu alltså var tillsamman­s med den kvinna som var med och slängde in fyrverkeri­er hos henne.

 ??  ?? SKÄRPT. Straffet skärps för paret.
SKÄRPT. Straffet skärps för paret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden