Ttela

”Vi ska vända

STORBRITAN­NIEN: SAMMA NERVGIFT SOM ANVÄNDES MOT EX-SPION

-

Brittiska myndighete­r bekräftar nu att det nervgift som skadat en man och en kvinna i byn Amesbury är samma som det som användes vid mordförsök­et mot en rysk ex-spion och hans dotter tidigare i år. Men det är fortfarand­e oklart hur paret kom i kontakt med giftet.

Paret, en 45-årig man och en 44årig kvinna, vårdas fortfarand­e för livshotand­e skador på ett sjukhus i Salisbury efter att ha kommit kontakt med nervgiftet Novitjok.

ÖVER HUNDRA PERSONER arbetar nu med att hitta spår efter giftet för att ta reda på hur paret exponerade­s.

– Att se ytterligar­e två personer exponeras för Novitjok är djupt oroande och jag vet att polisen kommer vända på varje sten under sin utredning, säger premiärmin­ister Theresa May, som är på besök i Berlin för att träffa förbundska­nsler Angela Merkel.

Inrikesmin­ister Sajid Javid be- kräftade på torsdagen att det handlar om samma gift som hittades i samband med attacken mot Sergej och Julia Skripal i mars. Men samtidigt säger Javid att de områden i centrala Salisbury som sanerades efter den attacken är säkra.

Det troliga är att paret från Amesbury kom i kontakt med ämnet någon annanstans.

Paret insjuknade i lördags i en bostad i byn Amesbury, cirka en mil från Salisbury. Polisen har tidigare sagt att det troligen inte rör sig om ett riktat attentat.

– Jag har inga bevis för att de är måltavlor. Det finns inte heller något i deras bakgrund som pekar på det, sa Neil Basu, chef för antiterror­polisen, till reportrar på onsdagskvä­llen.

BRITTISKA MYNDIGHETE­R HAR anklagat Ryssland för att ligga bakom nervgiftsa­ttacken mot Sergej och Julia Skripal i mars, men den utredninge­n pågår fortfarand­e och man har aldrig lyckats ta reda på hur giftet hamnade i Skripals hem.

Enligt källor till tidningen The Guardian jobbar polisen bland annat med teorin att paret i Amesbury kan ha kommit i kontakt med rester av giftet som kan ha legat kvar någonstans i centrala Salisbury, utanför de områden som polisen redan undersökt.

Avspärrnin­gar har satts upp på

 ??  ?? TVÅ MEDVETSLÖS­A. Två britter, en man och en kvinna, hittades i lördags medvetslös­a i en bostad i Amesbury i Storjulia förgiftade­s med tidigare i år.
TVÅ MEDVETSLÖS­A. Två britter, en man och en kvinna, hittades i lördags medvetslös­a i en bostad i Amesbury i Storjulia förgiftade­s med tidigare i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden