Ttela

På varje sten”

- TT/AFP/REUTERS

flera platser runt om i Salisbury och Amesbury, bland annat en park, ett apotek och en kyrka.

Många invånare i området är chockade och rädda, men enligt polisen är risken för allmänhete­n fortsatt låg.

– Det är så underligt, det här är en så lugn plats, säger den 27-åriga ortsbon Natalie Smyth, syftande på räddningsp­ersonalen som går omkring i vita skyddsdräk­ter.

Polisen uppmanar till lugn men säger också att alla som har besökt någon av de fem platser som mannen och kvinnan befunnit sig på under fredagen och lördagen bör tvätta såväl kläder som personliga ägodelar.

För att lugna allmänhete­n har hjälplinje­r upprättats dit oroliga kan ringa för att få stöd och råd.

En 29-årig vän till paret berättar hur de båda plötsligt blev väldigt sjuka. Kvinnan hade klagat på huvudvärk under morgonen och kollapsade senare i duschen.

– Han (den 45-årige mannen) hörde en duns. Hon hade fått ett krampanfal­l, vitt skum kom från munnen, säger Sam Hobson. * Den 4 mars i år hittades 66-årige Sergej Skripal och hans 33-åriga dotter Julia Skripal kraftigt medtagna på en parkbänk i brittiska Salisbury. De fördes till sjukhus, och inlednings­vis betecknade­s deras hälsotills­tånd som kritiskt, med misstänkta hjärnskado­r till följd av förgiftnin­g med nervgift. Även den första polisen som hjälpte dem fick vårdas på sjukhus, men han har senare kunnat åka hem. * Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrätte­lsetjänste­n men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritan­nien. 2010 lämnades han ut till Storbritan­nien i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA.

På eftermidda­gen började även mannen klaga över att han mådde dåligt.

– Han svettades, dreglade och man kunde inte prata med honom. Han gjorde underliga ljud och började vagga fram och tillbaka och man fick inget svar från honom, det var som att han var i en annan värld.

EN TALESPERSO­N FÖR premiärmin­ister Theresa May säger att regeringen får regelbundn­a uppdaterin­gar om hur det går i utredninge­n.

Samtidigt uppmanar landets säkerhetsm­inister Ben Wallace Ryssland att hjälpa till med mer informatio­n.

– Den ryska staten kan göra rätt. De kan berätta för oss vad som hände och fylla i den viktiga informatio­n som fortfarand­e saknas, säger han.

Ryssland har i sin tur förnekat all inblandnin­g i förgiftnin­gen av Sergej och Julia Skripal, och hävdar att det är Storbritan­nien som vägrar ta emot hjälp från ryskt håll.

– Från dag ett har Ryssland föreslagit en gemensam utredning med britterna. Den inbjudan har dock inte fått något svar, säger Kremltales­personen Dmitrij Peskov.

 ?? Bild: MATT DUNHAM/TT ?? britannien. De har utsatts för samma nervgift – Novitjok – som den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter
Bild: MATT DUNHAM/TT britannien. De har utsatts för samma nervgift – Novitjok – som den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden