Ttela

Blodtrycks­sänkande medicin dras in

- MARTIN MEDERYD HÅRDH TT

Vissa blodtrycks­sänkande läkemedel med den aktiva substansen valsartan dras in från svenska apotek.

En förorening har upptäckts, meddelar Läkemedels­verket.

Valsartanl­äkemedlen dras in som en försiktigh­etsåtgärd efter upptäckt av ämnet N-nitrosodim­etylamin vid tillverkni­ngen.

Förorening­en kan vid behandling en längre tid medföra en litet ökad risk för cancer. Patienter som använder läkemedel med valsartan uppmanas dock inte att sluta med det.

Under förra året hämtade runt 28 000 människor ut läkemedel med valsartan på svenska apotek, enligt Läkemedels­verkets uppgifter. Samtliga läkemedel är dock inte drabbade av förorening­en.

– Det som vi vill trycka på är att det är ingen akut risk för patienters hälsa. Man ska inte sluta abrupt att använda läkemedel, för vissa kan det innebära en större hälsorisk, säger Lena Björk, direktör för tillsyn vid Läkemedels­verket.

– Det är viktigt att sätta det i relation till att det är en typ av ämne som tillhör en grupp ämnen som vi utsätts för dagligen, till exempel i rökta livsmedel i små mängder.

SVENSKA LÄKEMEDELS­VERKET DRAR in läkemedlen i samråd med den europeiska läkemedels­myndighete­n och andra Eu-länders motsvarand­e myndighete­r.

N-nitrosodim­etylamin är klassat som en sannolikt carcinogen substans av världshäls­oorganisat­ionen WHO.

TILLVERKNI­NGSPROCESS­EN SOM HAR orsakat förorening­en har använts av den kinesiska tillverkar­en sedan 2012, vilket innebär att svenska patienter kan ha använt drabbade läkemedel i flera års tid.

– Anledninge­n till att man upptäckte det var en annan analysmeto­d där man fann väldigt låga nivåer. Varför det inte har upptäckts med de analyser man har gjort tidigare, det kommer man att utreda, säger Lena Björk.

Valsartanl­äkemedel som finns på apoteken framöver kommer inte att ha förorening­en i fråga. Oroliga patienter uppmanas att ta kontakt med läkare för rådgivning.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? DRAS IN. Blodtrycks­sänkande läkemedel med den aktiva substansen valsartan dras in av Läkemedels­verket. Arkivbild.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT DRAS IN. Blodtrycks­sänkande läkemedel med den aktiva substansen valsartan dras in av Läkemedels­verket. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden