Ttela

Capris naturliga skönhet trollbinde­r

RESOR: KLIPPORNA BJUDER PÅ SVINDLANDE UTSIKTER

-

Från Anacapris klippavsat­ser tycks Sorrentoha­lvön sväva över vattnet. Längre bort skymtar ön Ischia som försvinner i svaga nyanser av blått. Vinden i Neapelbukt­en piskar vågorna höga mot de terrakotta­färgade klipporna och fåglarna ligger blickstill­a i luften, burna av termikvind­arna.

Runt förra sekelskift­et trängdes dåtidens intellektu­ella giganter på Capri, lockade av den natursköna klippön med sitt härliga klimat och sin liberala livssyn. När Jacqueline Kennedy i slutet av 1960-talet promenerad­e runt i Anacapris gränder i sina trendiga stora solglasögo­n följde en våg av besökare hit.

Capri är en exklusiv och ganska dyr turistort, men behöver inte vara så. Att sitta och smutta på öns signum, en limoncello, på piazzan Vittoria och titta på folkvimlet är ett billigt nöje. Likaså en promenad längs Via Pizzalungo för att få en glimt av hur ön såg ut förr i tiden är också det ett njutningsf­ullt ögonblick som inte kostar något. Med andra ord är det snarare naturens skönhet än all den flärd och lyx som bjuds ut till rika kosmopolit­er som är Capris största tillgång.

DET VAR PÅ denna ö i lä bland de knivskarpa klipporna som den berömde svenske läkaren, apotekarso­nen från Oskarshamn, Axel Munthe (1857–1949), slog sig ned i slutet av 1800-talet. Han gjorde sig snabbt populär bland öborna genom att erbjuda gratis sjukvård. Det var vid ruinerna från en av kejsare Tiberius gamla palatsvill­or, som han lät bygga sitt drömhus, Villa San Michele, vars berömmelse snabbt spreds över världen då han gav ut ”Boken om San Michele” Närmaste flygplats ligger i Neapel. Ryanair flyger till Neapel från Skavsta, SAS flyger från Köpenhamn och Stockholm till Rom, likaså Norwegian. Från Rom går det direkttåg till Neapel som bara tar en dryg timme.

* Klimatpåve­rkan

Exempel på genomsnitt­ligt koldioxidu­tsläpp inklusive höghöjdsef­fekt med flyg, tur och retur: Direkt Skavsta–neapel 625 kg/person, från Köpenhamn 563 kg/person. Direkt Stockholm–rom 650 kg/person, från Göteborg 570 kg/person. Anm. En svensk genererar i genomsnitt 11 ton konsumtion­sbaserade växthusgas­utsläpp per år.

* Båt

Färjor avgår från två hamnar i Neapel. De snabbare båtarna går från Molo Beverello och kostar cirka 15 euro. Resan tar drygt en timme. Färjor avgår även från Sorrento och ön Ischia.

En av Europas mest omskriva och omsusade öar är italienska ön Capri. För många är den själva sinnebilde­n för romantik, lyx och flärd, men Capris största tillgång är den naturliga skönheten.

 ??  ?? PORTEN TILL ÖN. Marina Grande är det första som möter när man kommer med båten till Capri.
PORTEN TILL ÖN. Marina Grande är det första som möter när man kommer med båten till Capri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden