Ttela

Den svåra torkan förstör skördarna

Uteblivet regn och höga temperatur­er fördärvar både spannmåls- och vallskörde­n. Mjölkbönde­rna är pressade men nu börjar hjälpen komma.

-

Det är torrt på Dalboslätt­en och vallskörde­n är dålig. Nu står hoppet till att det snart kommer regn som kan bidra till en god tredje skörd.

Vädret är varmt och torrt på Dalboslätt­en och grödorna växer dåligt. För Niclas Stang på gården Södra Kärr strax norr om Brålanda innebär det att vallskörde­n blir sämre än normalt.

– Första skörden gav kanske 60, 70 procent av en normalskör­d och den andra hamnar nog också där, säger han.

Vallen, olika sorters gräs och klöver, skördas tre eller fyra gånger om året och används som foder till djuren. Hur illa är det?

– I nuläget har vi kontroll på läget men fortsätter torkan blir det tufft. Fördelen med vall jämfört med spannmål är att om det bara blir regn kan tredje skörden kompensera.

Försommare­n var torr och nu är det två veckor sedan det regnade på Dalboslätt­en senast. De kommande tio dagarna verkar inte heller bjuda på särskilt mycket nederbörd, med undantag för enstaka skurar.

– Jag har nog inte varit med om något liknande. Men det kom 30 till 35 millimeter i juni och det var räddingen för oss här. På andra platser har man nästan inte fått något regn sedan i april. Vi på Dalboslätt­en har klarat oss bättre än på många andra ställen i Sverige.

Att köpa foder till djuren är ett alternativ, men inte ett särskilt attraktivt sådant. På Södra Kärr finns 200 mjölkkor och 150 ungdjur så det blir en dyr lösning. Regnbriste­n driver upp priserna.

– Det är så torrt i hela södra Sverige. Dels är det kostsamt att köpa och dels är det svårt att få tag på en jämn kvalitet, säger Niclas Stang.

Men det finns andra sätt att skaffa fram mat till korna.

– Jag har blivit kontaktad av växtodlare om att komma och ta foder hos dem.

En möjlighet är att skörda trä-

 ??  ?? VÄXER DÅLIGT. För ett par dagar sedan skördades vallen för andra gången vid Södra Kärr utanför Brålanda. Men
VÄXER DÅLIGT. För ett par dagar sedan skördades vallen för andra gången vid Södra Kärr utanför Brålanda. Men

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden