Ttela

Dahlin (S) om sitt Almedalen

Intervju från Visby

-

För vilken gång i ordningen besöker du Almedalen?

– Ja, vad kan det bli? 20:e? Det har blivit många gånger genom åren.

Hur lägger du upp Almedalsti­llvaron?

– Fokuserar ämnesmässi­gt. Vi landade i social inkluderin­g och frågor om hur nyanlända ska komma i sysselsätt­ning. Sedan blir det en del andra inslag också.

– Dagen inleds med frukost, sedan hinns tre till fyra seminarier med. Dagarna avslutas alltid med partiledar­talen nere på plats i parken, men med undantag för just lördagstal­et då Jimmie Åkesson talar. Jag kommer såklart höra talet, men känner inte att jag behöver bidra till besöksstat­istiken.

Tar du med dig något konkret tillbaka till Vänersborg, har du fått någon ny insikt om att göra något annorlunda?

– Inte på det direkta sättet. Däremot på det mer partipolit­iska planet. Till exempel har jag fått nya tankar om lagen om offentlig upphandlin­g, och där handlar det om arbetet inom partiet. Något behöver göras.

– Däremot var jag på ett seminarium om mottagarut­redningen. Då föreslog jag att Vänersborg borde få bli testkommun. Vi vill ha ett ankomstcen­ter på Restad gård, på det sätt som föreslås i utredninge­n. Det hade underlätta­t mycket för hela processen.

Hur känner du att det märks det att är valår här i Visby?

– Pulsen ökar. När jag varit här andra gånger har man kunnat få en helt annan överblick över allt som händer. Nu verkar ju Almedalen mer eller mindre pågå dygnet runt. Ogreppbart.

Det pågår ju en diskussion om Almedalen som fenomen. Håller Almedalen på att peaka?

– Jag tror det börjar peaka, ja. Numera finns ju Järvavecka­n i Stockholm också. Dessutom är det mindre politikfok­us, tidigare var allt inom den ramen. Det är mycket organisati­oner och företag här nu som tar stor plats. Detta är en fantastisk plats, men den ska ju fyllas med något också.

– Vem vet, om tio-femton år kanske det är företagen som är kvar här?

Vad förknippar du med Almedalen?

– När man rör sig omkring och träffar folk är det inte alltid verksamhet­ernas chefer man möter, utan personer från golvet så att säga. Där lär man sig väldigt mycket. Hur tänker du kring att det är så få som åker till Almedalen från våra kommuner lokalt, borde fler ta sig hit?

– På ett sätt ja, och på ett sätt nej. För egen del prioritera­r jag här att träffa personer jag ändå inte har på plats där hemma. Å andra sidan: Om man inte är på bortaplan vet man inte vad som hänt. Man ska inte känna att man måste åka.

– Däremot, känner man att man verkligen har något stort att berätta om kan det ju vara väldigt bra. ”Alla” är ju här.

 ?? Bild: MAX ESKILSSON ?? DAHLIN. Marie Dahlin (S) i Almedalen.
Bild: MAX ESKILSSON DAHLIN. Marie Dahlin (S) i Almedalen.
 ??  ?? Max Eskilsson på plats i Almedalen
Max Eskilsson på plats i Almedalen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden