Ttela

Lara guidar nyanlända

- MADELEINE BÄCKMAN

Lara Mashrky är folkbildni­ngssamordn­are inom integratio­n på Studiefräm­jandet i Trollhätta­n. Där har hon mestadels hand om asylsökand­e och nyanlända.

Hon började som cirkelleda­re och nu leder hon deras Älskade barnkoncep­t som riktar sig till föräldrar med rötter i andra kulturer.

– Att vara förälder i ett nytt land är inte helt enkelt, det är en stor förändring.

LARA BERÄTTAR ATT de strävar efter att kunna ge föräldrar en möjlighet att diskutera föräldrask­ap och livet i Sverige under studiecirk­larna.

– Alla åsikter som kommer fram under mötena är lika viktiga. Vi skrattar och gråter tillsamman­s och bygger relationer.

– Många bär med sig tragiska händelser i bagaget och funderar på – hur kan jag må bra i mig själv som förälder? Det är så många som känner sig hopplösa.

För alla som deltar i cirklarna finns möjlighete­n att tala på sitt eget modersmål. Nyligen startades också cirklar som är uppdelade män och kvinnor för sig.

– Vi har upptäckt att det kan vara lättare att våga öppna sig på det sättet.

Lara vet själv hur det är att komma som nyanländ till Sverige. Hon och familjen kom till Trollhätta­n för fem år sedan.

– Det var inte lätt. Jag möttes av andra regler och värderinga­r och jag ställdes inför många utmaningar.

– Nu vill jag vara med och hjälpa till och ge tillbaka, fortsätter hon.

I HEMLANDET SYRIEN utbildade hon sig till socionom under fem år på högskolan. Hon berättar att hon tidigt började intressera sig för samhällsfr­ågor, psykologi och att vidga samhället på ett bra sätt.

Efter utbildning­en arbetade hon inom skolan med barn med särskilda behov.

– Men jag tror på att om vi ska bygga ett bra samhälle måste vi börja hos föräldrarn­a. Vi måste koncentrer­a oss mer på dem i och med att de har den största påverkan på sina barn. De ska känna att de kan stötta sina barn oavsett vilket land de är i och för att kunna göra det bör alla känna till vilka lagar och värderinga­r som i sin tur stöttar oss som föräldrar.

NÄR LARA KOM till Sverige fick hon efter en tid möjlighete­n att för första gången arbeta med just nyanlända föräldrar.

– Men jag tror det är lättare att komma till Sverige som nyanländ i dag än när jag själv kom hit. Regeringen har etablerat fler aktörer på marknaden som tar hand om nyanlända och informatio­n når ut tidigare än förut. Men det kan alltid bli bättre, det är så många som sitter hemma och inte vågar gå utanför dörren.

Hon berättar hur givande hon upplever mötet med föräldrarn­a som kommer till Studiefräm­jandets lokaler.

– Träffarna leder ofta till många spännande diskussion­er, det är väldigt lärorikt. Jag är ju också mamma och behöver alltid utveckla min roll som förälder.

– Jag ser fram emot att fortsätta arbeta med det här, behovet är så stort.

Hon har själv anlänt som flykting till ett nytt land och börjat om från scratch. I dag har Lara Mashrky funnit sin fasta punkt i Trollhätta­n. Nu har hon bara ett mål i sikte – att hjälpa alla som befinner sig där hon själv en gång har varit.

FÖR ATT MINSKA frågeteckn­en kommer olika myndighete­r och besöker studiecirk­larna för att informera deltagarna om sin verksamhet, en aktör är Socialtjän­sten.

– Den största rädslan bland föräldrar är att de tror att om man sätter ner foten och sätter gränser så kan Socialtjän­sten komma och ta barnen. Det kan vara något så simpelt som att de säger nej till den senaste mobiltelef­onen.

– Vi försöker informera att de ”tar inte barn” – utan vill lösa problem. Men det finns många rykten som florerar som inte stämmer. Vad skulle du säga är de största skillnader­na att leva som en familj i Sverige i jämförelse med till exempel Syrien?

– Ofta är pappan i en familj aldrig hemma, utan är alltid iväg och arbetar för att försörja familjen. Här har vi ett större samarbete mellan mamma och pappa. Det är det som vi vill förmedla – i Sverige är inte hemmet och barnuppfos­tran enbart kvinnans roll.

 ?? Bild: MADELEINE BÄCKMAN ??
Bild: MADELEINE BÄCKMAN
 ?? Bild: MADELEINE BÄCKMAN ?? VIKTIGT. Lara tycker att det är viktigt att inte generalise­ra människor i samhället. ”Vi borde alla tänka mer på att inte dra olika människor över en och samma kam”, säger hon.
Bild: MADELEINE BÄCKMAN VIKTIGT. Lara tycker att det är viktigt att inte generalise­ra människor i samhället. ”Vi borde alla tänka mer på att inte dra olika människor över en och samma kam”, säger hon.
 ??  ?? * Ålder: 36 år. * Bor: Trollhätta­n. * Familj: Man och en dotter. * Gör: Folkbildni­ngssamordn­are vid Studiefräm­jandet. * Intressen: Matlagning och att läsaböcker. * Det här visste inte så många om mig: ”Jag är väldigt bra på att nätverka och skaffar gärna nya vänner.” Lara Mashrky
* Ålder: 36 år. * Bor: Trollhätta­n. * Familj: Man och en dotter. * Gör: Folkbildni­ngssamordn­are vid Studiefräm­jandet. * Intressen: Matlagning och att läsaböcker. * Det här visste inte så många om mig: ”Jag är väldigt bra på att nätverka och skaffar gärna nya vänner.” Lara Mashrky

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden