Ttela

När grannen väljer SD går det inte längre att isolera

- SVEND DAHL Liberala Nyhetsbyrå­n

ALMEDALEN. Den som vill se framtiden bör åka till Svedala, sades det efter valet 2014. I den sydskånska kommunen blev SD redan för fyra år sedan jämnstort med M och S. När Jimmie Åkesson i kväll håller sitt Almedalsta­l ser denna framtid ut att vara inom räckhåll för Sd-ledaren.

DE SENASTE MÅNADERNA har flera opinionsmä­tningar placerat SD jämsides med M och S. För att förstå denna utveckling bör man ta fasta på detaljerna i SCB:S stora partisympa­tiundersök­ning i början av juni. Där framkom att nästan var femte väljare som i dag skulle rösta på SD egentligen sympatiser­ar med ett annat parti.

En betydande del av väljarkåre­n vill i dag se minskad invandring. Det avspeglas i hur både M och S i dag profilerar sig som anhängare av en restriktiv migrations­politik. Samtidigt finns det bland många väljare tvivel kring de två regeringsb­ärande partiernas förmåga att i skarpt läge leverera den önskade politiken. För allt fler väljare har en röst på SD därför blivit ett sätt att försäkra sig om att det inte sker en återgång till Reinfeldtå­rens migrations­politik.

Just nu slår detta framför allt mot S. Gymnasiela­gen som gav unga män utan asylskäl möjlighet att stanna i Sverige, har gjort att partiet blöder Lo-väljare. Men även bland M-sympatisör­er finns det tvivel kring det egna partiets möjlighete­r att i regeringss­tällning leva upp till löftena om en restriktiv migrations­politik.

Invandring­en och dess effekter på frågor som välfärd och trygghet lär fortsätta att ligga i topp bland väljarnas viktigaste frågor. Det gör att SD under överskådli­g framtid kommer att vara en maktfaktor och trolig kungamakar­e i svensk politik.

DET SENASTE ÅRET har Åkesson allt oftare gjort jämförelse­r med Dansk Folkeparti, som sedan länge fungerar som stödparti åt borgerliga regeringar, men som det senaste åren även kommit att uppvaktas av de danska Socialdemo­kraterna.

En sådan position kan tyckas avlägsen med tanke på att avståndsta­ganden fortfarand­e är normen i övriga partiers umgänge med SD.

Den långsiktig­t viktigaste förändring­en i synen på SD sker emellertid inte bland politiker och opinionsbi­ldare. I takt med att invandring­sfrågan blivit allt viktigare har trösklarna att rösta på SD sänkts och partiet har i dag betydande stöd i grupper som för bara några år sedan aldrig skulle ha övervägt en röst på Jimmie Åkesson. Det gäller exempelvis högutbilda­de och väljare i Stockholm med kranskommu­ner. Det lär bli avgörande för SD:S position de kommande åren.

Som skribenten Paulina Neuding nyligen konstatera­nde blir det i längden omöjligt att isolera och demonisera ett parti vars väljare är som folk är mest (Dagens Samhälle, 11/6). Med ett väljarstöd på cirka 20 procent är det precis var Sverigedem­okraterna i dag befinner sig. Alla kanske inte älskar en sverigedem­okrat, men alla känner i dag någon som gör det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden