Ttela

Plocka inte musslor

-

REGIONALT: Länsstyrel­sen avråder all självplock av musslor längs Västkusten och Statens Livsmedels­verk har stängt alla aktiva musselodli­ngar för skörd tills vidare. Anledninge­n är en giftproduc­erande alg som kan producera ett slags nervgift.

– Det är en relativt vanligt förekomman­de art, men när de samlas i större mängder kan de bli väldigt giftiga, säger naturvetar­en marinekolo­gen Anna Dimming som berättar att de noterade halter över gränsvärde­t första gången 2014.

– Sedan dess har det fortgått och förra året hade vi rekordhöga halter av detta gift. Men det kan försvinna ganska fort. Varje mussla har ett utvecklat avgiftning­ssystem så efter ett tag försvinner giftet från musslorna, säger hon.

Algerna är från släktet Alexandriu­m (dinoflagel­later).

”Om man skulle känna stickninga­r runt munnen, läppar och tunga efter att ha ätit musslor så ska man direkt vända sig till sjukvården”, skriver Länsstyrel­sen i ett meddelande.

Det har aldrig insjuknat någon i Sverige. Däremot är det några i Europa som råkat illa ut. Har man ett dåligt allmäntill­stånd innan, blir man extra känslig, säger Anna Dimming:

– Men jag vill poängtera att de som finns i handeln är alltid kontroller­ade och giftfria.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden