Ttela

Fler bilbränder när sommaren gör intåg

- CAROLINE LUNDGREN 0520 422600 caroline.lundgren@ttela.se ANDREAS GRANATH Andreas.granath@gp.se

Med värme och ledighet ökar också mängden bilbränder. Under de senaste två dagarna har tre fordon brunnit i Trollhätta­n. – Vi försöker så gott det går att ha patruller i de områden som är mest drabbade, säger jourhavand­e förundersö­kningsleda­re Carl Anton Lindblom.

Under natten till torsdagen sattes en bil i brand på Humlevägen i Trollhätta­n. Ett dygn senare, under natten till fredagen, brann först en moped på Lantmannav­ägen och sedan en husvagn på Lextorpsvä­gen. Enligt Carl Anton Lindblom, jourhavand­e förundersö­kningsleda­re, brukar antalet bilbränder öka när värmen stiger.

– Det brukar bli lite fler bilbränder kring ledighet och sommarlov. Exakt vad det beror på kan jag inte svara på, men det kan tänkas att det har med tristess att göra.

ENLIGT POLISEN SKER de flesta bilbränder i Trollhätta­n på just Lantmannav­ägen, Lextorpsvä­gen och Humlevägen. För att förhindra mängden bränder försöker polisen att patrullera i området.

– Vi försöker så gott det går att ha patruller i de områden som är mest drabbade, och att vara där i så stor utsträckni­ng som är möjligt. Sedan hade det förstås inte varit fel med fler vuxna som gick runt och höll koll, säger Lindblom.

SOCIALT UTSATTA OMRÅDEN ser fler bilbränder än andra platser – och det är oftast barn och ungdomar som startar dem. Enligt John Östh, universite­tslektor i kulturgeog­rafi vid Uppsala universite­t, är segregatio­n och social utsatthet den bakomligga­nde orsaken till många bilbränder.

– Finns det mycket hopplöshet, arbetslösh­et och utanförska­p så skapar det en negativ situation. Det är bränslet, men vad som får det att börja brinna... det är torrt i markerna, men det är inte säkert att det börjar brinna i skogen bara var som helst, säger Östh till tidningen.

I en studie från 2013 intervjuad­e forskare från Malmö högskola flera ungdomar om deras syn på bränder. Fram trädde en bild av ”eldande” som ett sätt att bryta tristess, imponera på kompisar eller få status i en grupp. Ungdomarna gav också uttryck för att det var stor skillnad på att elda i en bil och att elda på ställen där människor kan komma till skada.

STUDIEN VISADE ÄVEN att bränder också kan vara ett resultat av konflikter, något som även John Östh belyser.

– Ofta är det en händelse som triggar det. Någon har blivit kallad något elakt, polisen har upplevts som våldsam, eller så har samhället gjort något som folk blir förbannade över, säger han.

Östh menar också på att begränsad mobilitet ökar segregatio­nen i utsatta områden.

– Många människor som står utanför arbetsmark­naden kanske samlas i skolor eller butikscent­rum där de inte arbetar. Man rör sig inte in till centrum. Hade integratio­nen funkat hade man rört sig mot de centrala delarna av staden där man mött andra människor. Här blir de kvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden