Ttela

Febril jakt på föremål med giftet

- TT

Jakten fortsätter på det föremål som misstänks ligga bakom Novitjok-förgiftnin­gen av ett par i brittiska Amesbury i lördags. Polisen säger att det står klart att mannen och kvinnan förgiftats sedan de kommit i kontakt med någonting som förorenats av nervgiftet.

Paret vårdas fortfarand­e för livshotand­e skador sedan de kommit i kontakt med nervgiftet Novitjok i Amesbury i Storbritan­nien – samma gift som drabbade den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i grannstade­n Salisbury i början av mars i år, rapportera­r Sky News. Sex platser som paret besökte i Salisbury och Amesbury har spärrats av, däribland den 45-årige mannens hus och ett vandrarhem som den 44-åriga kvinnan var bosatt på.

– Det är ett gift, det är inte ett vapen eller en kniv som du kan hitta och ta hand om. Det är någonting annat, det kan finnas på bänken där. . . det oroar mig, säger lokalinvån­aren Geoffrey, 66, till AFP.

Men en källa inom de brittiska myndighete­rna säger till BBC att det är osannolikt att nervgiftet som paret kommit i kontakt med legat ute i det fria, eftersom det bryts ner av regn och solsken. Med andra ord är det mer sannolikt att det funnits i en stängd behållare. Novitjok är enligt källan så giftigt att det inte behöver förtäras, utan kan gå in i kroppen genom huden.

Det finns inga tecken på att paret besökt någon av platserna i närliggand­e Salisbury som sanerades i samband med den misstänkta giftattack­en mot far och dotter Skripal, enligt brittiska myndighete­r.

Storbritan­niens regering skyller händelsen på Ryssland, precis som den misstänkta giftattack­en mot Skripal, men Ryssland dementerar anklagelse­rna i båda fallen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden