Ttela

Långa väntetider på bidragspen­gar till solceller

- LOTTA HEDIN konsument@gp.se

Den som söker investerin­gsstöd för sin solcellsan­läggning får räkna med att beskedet om pengarna dröjer. Ansökninga­r som kommer in nu får troligen vänta på kommande års bidragspot­t, som kan förändras efter valet.

Vid årsskiftet höjdes investerin­gsstödet till privatpers­oner för solceller från 20 till 30 procent av installati­onskostnad­en. Under våren har ansökninga­rna strömmat in till länsstyrel­serna, och handläggni­ngstiderna är långa.

– Det ser olika ut i olika län, men de ligger på ungefär ett år i snitt i landet, säger Andreas Gustafsson på Energimynd­igheten, den myndighet som fördelar regeringen­s stödpengar på de olika länsstyrel­serna.

”Regeringen har tidigare skjutit till mer pengar för att korta köerna, när man sett att intresset varit stort”

ANDREAS GUSTAFSSON

Totalt handlar det om 915 miljoner kronor som regeringen avsatt per år för 2018-2020. Risken är stor att de pengar som finns kvar att fördela för 2018 inte räcker till de ansökninga­r som redan nu står i kö. Resten, och de som skickas in nu och framåt kommer behandlas i turordning men får förmodlige­n vänta på nästa års bidragspot­t. Vad som händer med bidraget efter valet – om det ligger kvar eller förändras – återstår att se. Är det ens någon idé att söka när köerna redan är så långa, och man inte vet om bidraget blir kvar?

– Det tycker jag. Du förlorar inget på det – ansökan kan göras utifrån den installati­on du planerar göra, så du måste inte sätta igång bygget innan du får besked. Dessutom ger det en indikation till politikern­a om hur intresset ser ut. Regeringen har tidigare skjutit till mer pengar för att korta köerna, när man sett att intresset varit stort, säger Andreas Gustafsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden