Ttela

Izabeth till Lisbeth

- GUNNAR REHLIN/TT

hennes engelska har en lätt svensk accent. Men hon vill inte ge något smakprov på det.

Som Lisbeth Salander följer hon i spåren av Noomi Rapace och Rooney Mara som har gjort rollen tidigare. Hon säger att hon inte tänker så mycket på föregångar­na.

– Jag såg de filmerna när de kom, som ett fan. Men jag kan inte tänka på det. Jag är inte lik dem. Och jag har gjort många roller som andra har gjort före mig tidigare, så jag kan bara vara mig själv.

HON GÖR EN kort paus och säger med ett skratt:

– Samtidigt spelar jag ju någon som alla känner till och som alla har en uppfattnin­g om. Jag är redan dömd. Det finns säkert många som tycker ”hon kan inte spela den där rollfigure­n”. Men om bara en person gillar mig är jag nöjd.

Under besöket får TT:S utsände se resterna av explosione­r och actionscen­er. Claire Foy konstatera­r att hon inte direkt är Tom Cruise, men hon finner uppenbarli­gen ett nöje i att göra så mycket action hon får. Och hon talar gärna och mycket om varför Lisbeth Salander har blivit den kvinna hon är.

– LISBETH ÄR ett budskap. Hon identifier­ar sig inte med någon. Hon tycker att alla i maktpositi­on är skit. Alla har svikit henne. Hennes sexualitet baseras på vad Thriller baserad på David Lagercrant­z roman ”Det som inte dödar oss” (som är en fortsättni­ng på Stieg Larssons Millennium-serie). Fede Álvarez regisserar och Claire Foy spelar huvudrolle­n som Lisbeth Salander. I övriga roller syns Sverrir Gudnason. Lakeith Stanfield, Sylvia Hoeks, Stephen Merchant och Claes Bang (”The square”). De första Salander-filmerna kom 2009: ”Män som hatar kvinnor”, ”Flickan som lekte med elden” och ”Luftslotte­t som sprängdes” hade Noomi Rapace i huvudrolle­n. 2011 gjordes Hollywoodf­ilmatiseri­ngen ”The girl with the dragon tattoo”. hon känner för och vill. Hon är lesbisk men har ibland sex med män. Hon är en sann individual­ist.

ATT KALLA HENNE för ”vigilante” – hämnare – är fel, menar hon. Det är ett missförstå­nd.

– Hon är ett exempel på hur en vidrig barndom kan göra en till någon som står utanför samhället, hon lever efter sina egna regler och gör det hon vill. Hon blir upprörd över orättvisor, speciellt mot kvinnor, och hon vill skada männen i deras maskulinit­et, säger Claire Foy.

”The girl in the spider’s web” får svensk premiär den 26 oktober.

 ?? Bild: NADJA KLIER ?? tagits i Stockholm. Claire Foy har tillbringa­t en i Sverige för att spela in sina scener som Lisbeth Salander.
Bild: NADJA KLIER tagits i Stockholm. Claire Foy har tillbringa­t en i Sverige för att spela in sina scener som Lisbeth Salander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden