Ttela

Mjuk May snart i liksäck

- GUSTAV JUNTTI Liberala Nyhetsbyrå­n

”För att undvika fällan behöver Storbritan­nien ge efter för EU:S krav i fler frågor, exempelvis om människors fria rörlighet”

BREXIT. I fredags (6/7) samlade Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May sitt kabinett för att presentera en uppdaterad plan för utträdet ur EU, i folkmun känt som Brexit.

Internt kallades det för liksäcksmö­tet. De som inte rättade in sig i ledet skulle stupa.

Knappt två dygn senare kunde May räkna till tre fallna ministrar, däribland tidigare Brexitmini­ster David Davis och utrikesmin­ister Boris Johnson.

VID MÖTET KLARGJORDE May att hon framöver tänker driva en mjukare linje i förhandlin­garna med EU än vad som hittills har varit avsikten. Planen går i stort ut på att Storbritan­nien harmoniser­ar lagstiftni­ng och krav för jordbruks- och varusektor­erna med EU, medan tjänstesek­torn utelämnas.

Syftet är att värna brittiska industrier­s europeiska värdekedjo­r, samtidigt som man undviker återupprät­tandet av gränsen mellan Nordirland och Eu-medlemmen Irland.

Enligt May ligger planen i landets intresse. Enligt Davis och Johnson är den en kapitulati­on som förvandlar Storbritan­nien till en europeisk koloni utan inflytande. Båda har sina poänger.

Förslaget neutralise­rar den känsliga frågan om den irländska gränsen, och signalerar även till traditione­lla Toryväljar­e – lantbrukar­e och företagare av olika storlek – att partiet arbetar för hållbara förutsättn­ingar för näringsliv och handel. Och till Bryssel skickas en indikation att Storbritan­nien är villig att kompromiss­a, även om det kostar ministrar.

MEN UTGÅNGSPUN­KTEN FÖR ett fungerande förhålland­e mellan ön och kontinente­n hänger på Storbritan­niens fulla acceptans av samtliga EU:S produktkra­v. Inom Mays parti befaras därför att landet gått rakt i den så kallade schweizisk­a fällan: ett enda avsteg från nya Eu-krav raserar alla befintliga avtal.

För att undvika fällan behöver Storbritan­nien ge efter för EU:S krav i fler frågor, exempelvis om människors fria rörlighet. I praktiken betyder det att May backar från de Brexitlöft­en hon och partiet givit väljare: att själv kunna styra vilka lagar som gäller i kungadömet.

Liksäcksmö­tet slutade med vad May trodde var en delseger på väg mot en Brexitkomp­romiss. Men ju mer frågorna vänds och vrids på, desto mer tycks det som att premiärmin­istern istället ägnade helgen åt att packa sin egen säck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden