Ttela

Grön matnationa­lism efter torkan

MILJÖ. Vädret har varit extremt torrt under sommaren. Det tog Miljöparti­ets språkrör Isabella Lövin fasta på under Almedalsve­ckan på Gotland.

- JOAKIM RÖNNBÄCK Liberala Nyhetsbyrå­n

Till följd av värmen används foder som varit menat för vintern redan nu i djuruppföd­ningen. På Gotland, liksom i övriga landet, varnar lantbrukar­e för nödslakt och inhemsk köttbrist. Under sitt Almedalsta­l varnade Lövin även för vattenbris­t och minskade skördar. Sedan föreslog hon ett reformpake­t i syfte att uppnå ett grönare jordbruk och ökad matprodukt­ion i Sverige.

Miljöparti­sterna skulle begå tjänstefel om de inte presentera­de politik mot bakgrund av det varma klimatet. Den globala medeltempe­raturen har varit över det normala i mer än 400 månader. Vallöftena om ett grönare jordbruk utgör typisk Miljöparti­politik med stöd till biogastrak­torer och omställnin­g till ekologisk köttproduk­tion.

MER UPPSEENDEV­ÄCKANDE ÄR Miljöparti­ets beslut att flytta in ett högt ställt mål om inhemsk livsmedels­försörjnin­g i valrörelse­n. Isabella Lövin lovade att denna försörjnin­g ska uppgå till fyra femtedelar, en betydande ökning från dagens produktion av runt hälften av behovet. Detta – och vinster för säkerhetsp­olitiken, jordbruket och klimatet – lovar Miljöparti­et att lösa med endast en årlig halv miljard, en straffskat­t på vad man kallar utländskt fulkött och en parlamenta­risk utredning. Dessvärre faller MP:S förslag platt på alla tre punkter.

ETT ALLVARLIGT MENAT reformpake­t för att stärka svensk livsmedels­produktion hade behövt innehålla genomgripa­nde förbättrin­gar av näringsliv­spolitiken med sikte på allt från kompetensf­örsörjning till stärkt äganderätt.

Säkerhetsp­olitiskt är god handel inom närområdet både ett viktigt verktyg för fred och möjlighet att sprida risker för livsmedels­leveranser i krissituat­ioner. Här hade Miljöparti­et i stället kunnat diskutera möjlighete­n att bunkra viktiga varor.

Vad gäller klimatpåve­rkan är det långtifrån självklart att det närmaste tillverkni­ngsalterna­tivet är det bästa.

Sverige är ett stort och glesbefolk­at land. Stora omställnin­gar för att binda livsmedels­produktion­en hit riskerar att göra konsumente­rna känsliga för brister och prischocke­r. Politiken för livsmedels­försörjnin­g bör i stället säkerställ­a klimatvänl­iga och säkra transporte­r.

VÅRA LIVSMEDELS­VAL FÖRUTSÄTTE­R en mängd varor i internatio­nella värdekedjo­r. I och med det varma vädret har norra Europa exempelvis drabbats av en akut brist på kolsyra. Detta till följd av hög efterfråga­n på dryckespro­dukter i kombinatio­n med fabriksund­erhåll inom ammoniakin­dustrin.

Med säkra och klimatvänl­iga transporte­r kan denna typ av brister utjämnas mellan länder. Med andra regler på EU:S inre marknad skulle produktion­sbortfalle­n även kunna förutses av marknadsak­törer. Möjlighete­rna att korrigera sådana brister med en utgångspun­kt i inhemsk produktion är däremot långt sämre. Miljöparti­et bör släppa sitt nationella mål och söka internatio­nella samarbeten om värmen.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON/TT ?? TORKA. Miljöparti­et hoppas få hjälp av det varma vädret i valrörelse­n.
Bild: CHRISTINE OLSSON/TT TORKA. Miljöparti­et hoppas få hjälp av det varma vädret i valrörelse­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden