Ttela

Ge multisjuka äldre Vip-status

- MARIA NILSSON

Om en äldre person med känd geriatrisk sjukdomshi­storia insjuknar i hemmet och behöver sjukhusvår­d ska hon eller han i möjligaste mån slippa att komma till en akutmottag­ning där väntetiden oftast är lång.

Att behöva vänta i den stressiga miljö som ofta råder där, kan försätta en redan skör person i ett förvirring­stillstånd. Om det dröjer länge innan någon på akutmottag­ningen har tid att till exempel ordna fram mat kan det leda till mycket negativa konsekvens­er för en skör äldre.

Kristdemok­raterna vill ge multisjuka äldre Vip-status i vården. Redan i ambulansen ska personalen kunna dirigera och köra patienten direkt till ett geriatrisk­t akutintag.

Även vid akutsjukhu­sens akutmottag­ningar och på vårdavdeln­ingar är geriatrisk kompetens värdefull. En stor andel av alla inneliggan­de patienter är över 65 år. Om den äldre bedöms behöva akutsjukhu­sets resurser ska omhänderta­gandet präglas av kunskap om den äldres behov. Även utskrivnin­g ska ske efter bästa praxis för att minska antalet återinlägg­ningar inom sju dagar.

Det är även viktigt att personal finns från att hemgången planeras, vid behov följer med i transporte­n hem, hjälper till vid ankomsten till bostaden, säkerställ­er att det finns mat, ordnar med läkemedel för de första dagarna och kanske gör en första anpassning av boendet. Du ska kunna lita på vården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden