Ttela

Forskaren: ”Dödlig utgång ovanligt”

VÅLD I NÄRA RELATIONER: 15–20 KVINNOR MISTER LIVET VARJE ÅR

- CAROLINE LUNDGREN 0520 422600 caroline.lundgren@ttela.se

Under natten till måndag knivhöggs en kvinna i Mellerud. På brottsplat­sen greps en närstående till kvinnan – misstänkt för att ha dödat henne. Årligen mister uppskattni­ngsvis mellan 15 och 20 kvinnor livet till följd av våld i nära relation.

Under 2017 anmäldes omkring 12 000 fall av misshandel­sbrott i Sverige där gärningsma­nnen var närstående till offret och där de vid tidpunkten hade, eller tidigare hade haft, ett partnerska­psförhålla­nde. Av de brott som anmäldes var 84 procent av de utsatta personerna kvinnor. Våldet får i vissa fall dödlig utgång – uppskattni­ngsvis dödas mellan 15 och 20 kvinnor i Sverige årligen till följd av våld i nära relationer.

ENLIGT VIVEKA ENANDER, forskare vid Västra Götalandsr­egionens kompetensc­entrum om våld i nära relationer och lektor vid institutio­nen för socialt arbete på Göteborgs universite­t, är den dödliga utgången en förhålland­evis ovanlig företeelse.

– Det är väldigt ovanligt. De flesta män, för det är främst män som brukar våld i nära relationer, har en kontroll i sitt beteende. Så det är en liten risk för att våldet ska leda till döden – men det är en väldigt allvarlig risk.

Såväl polis som socialtjän­st jobbar i dag med specifika instrument för att lättare kunna identifier­a kvinnor som befinner sig i en riskfylld situation. Enligt Enander är det dock svårt att bedöma vilka fall som riskerar att bli dödliga.

– Rent forsknings­mässigt är det svårt att dra slutsatser som gör det lättare att upptäcka dödligt våld. Därför brukar jag säga att alla fall av våld i nära relation ska behandlas som högriskfal­l. Men det är ändå viktigt att faktiskt använda de instrument som finns och att alltid vara extra uppmärksam. Det gäller att ställa frågor om våld för att ta reda på om en person befinner sig i en utsatt situation.

I en pågående studie med fokus på riskfaktor­er och huruvida det går att förebygga våld med dödlig utgång, studerar Viveka Enander med kollegor alla fall av dödligt våld i nära relationer i Västra Götaland mellan åren 2000-2016. Sammanlagt handlar det om 58 fall. I 50 av fallen finns en dom – även om inte alla är fällande – och i övriga åtta har gärningsma­nnen begått självmord.

– Uppklarnin­gsgraden vid den här typen av våld är väldigt god. Det är mycket vanligt att förövaren stannar kvar på brottsplat­sen och erkänner någon typ av delaktighe­t. Han kanske inte erkänner mord, men berättar om vad som har hänt och kanske hävdar olyckshänd­else.

ENLIGT ENANDER ÄR det inte ovanligt att det är gärningsma­nnen själv som kontaktar Sos-alarm.

– Det är väldigt sällan som gärningsma­nnen försöker dölja sitt brott när det gäller nära relationer. Det händer bara i enstaka fall.

Ofta har det dödliga våldet föregåtts av tidigare misshandel­ssituation­er.

– Det har ofta förekommit någon typ av våld tidigare. Det är sällan som det dödliga våldet är den första våldshände­lsen i relationen. Det är dock inte alltid som tidigare händelser finns anmälda, säger Viveka Enander.

ENLIGT SOCIALSTYR­ELSEN drabbas både kvinnor och män av våld i nära relationer, men kvinnor drabbas oftare av upprepat och mer allvarligt våld. Åsa Witkowski, enhetschef vid Nationellt centrum för kvinnofrid, menar på att det finns ett stort mörkertal gällande anmälda misshandel­sfall.

– Beroende på vilken studie man tittar på varierar uppgiftern­a, men generell statistik pekar på att det enbart är mellan 5-20 procent av alla misshandel­sfall i nära relation som anmäls.

NÄR VÄL VÅLDSBROTT anmäls är det dock relativt vanligt att de föregåtts av flera polisanmäl­ningar. I bland har även kontakt funnits med socialtjän­st.

– Här hade man önskat att det funnits tillräckli­gt med stöd – och framförall­t kunskap i hur man hanterar brottsoffe­r för att förebygga att våld i nära relation får en dödlig utgång, säger Åsa Witkowski. Är du själv utsatt för våld i nära relation, eller känner du någon som är utsatt? Ring Kvinnofrid­slinjen: 020-50 50 50. Ditt samtal kostar ingenting och syns inte på telefonräk­ningen.

 ??  ?? TTELA 10 JULI.
TTELA 10 JULI.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden