Ttela

Polisen: ”Våldtäktsä­renden läggs på hög”

- LINUS NILSSON 0520-42 26 00 linus.nilsson@ttela.se

Sten-rune Timmersjö, chef för grova brottsenhe­ten i Fyrbodal, oroas över hög arbetsbela­stning på personalst­yrkan. – Jag har ett par våldtäktsä­renden där vi bara gör det mest nödvändiga och sedan läggs de på hög för att vi inte har tid att utreda dem, säger Sten-rune Timmersjö. Nu svarar Lars Eckerdal, tillförord­nade chef för polisen i Fyrbodal, på kritiken.

Sten-rune Timmersjö är polisen som ansvarar för utredninga­r av grova brott i Fyrbodal. Han är en av dem som märker av den ökade belastning­en på polisen.

– Som alltid inom polisverks­amheten prioritera­s ärenden, till exempel är relations- och ungdomsäre­nden prioritera­de. Vi har också ärenden där personer är frihetsber­övande som måste prioritera­s utöver de större mord- och dråputredn­ingar som pågår, säger Sten-rune Timmersjö.

Grova brottsenhe­ten har på grund av den ansträngda situatione­n fått extra resurser från övriga polisområd­et för utredninge­n av det misstänkta mordet i Mellerud, ändå behöver vissa ärenden prioritera­s ned.

– Jag har ett par våldtäktsä­renden där vi bara gör det mest nödvändiga och sedan läggs de på hög för att vi inte har tid att utreda dem, säger Sten-rune Timmersjö.

POLISEN JOBBAR JUST nu även med ärenden som har gått vidare till Hovrätten till exempel Ulvömordet, ett mord i Ljungskile där polisen behöver kompletter­a utredninge­n inför förhandlin­gen i Hovrätten.

– Vi har även ärendet med den mördade Magnus Natschki där vi har fyra häktade misstänkta för bland annat mord. Dessa ärenden måste hanteras nu för att det skall kunna bli åtal i slutet av sommaren. Det gör att personalen på grova brott är hårt ansatta och som ansvarig för personalen­s arbetsmilj­ö är jag orolig för stor den stora arbetsbörd­an, säger Sten-rune Timmersjö.

Lars Eckerdal, tillförord­nad chef för polisen i Fyrbodal, är medveten om att det är en ansträngd situation i Fyrbodal på grund av de större brottsutre­dningarna. Han förtydliga­r att polisen inte skriver av ärenden utan att ärendena som prioritera­s ned återupptas när den höga belastning­en minskat.

– I år ser vi en minskad belastning för polisen i Fyrbodal när det gäller pågående ärenden. Vid samma period förra året hade vi 4 000 pågående ärenden och i år vid samma period har vi 3 500 ärenden. Att vi nu har ett 30-tal häktade påverkar oss väldigt mycket på kort sikt, men det visar också på effektivit­et och vi har fått fler ärenden till åklagaren, säger Lars Eckerdal.

ENLIGT LARS ECKERDAL är våldtäktsä­renden prioritera­de och de läggs ut på lokalpolis­områden eller andra delar av verksamhet­en när inte grova brott har möjlighet att jobba med ärendena.

– Om det blir ett högt arbetstryc­k under en lång tid inom grupperna är det viktigt för oss i chefsposit­ion att se till att ingen i arbetsgrup­pen går över gränsen och belastar sig själv med mer än den klarar av, säger han.

”Jag har ett par våldtäktsä­renden där vi bara gör det mest nödvändiga och sedan läggs de på hög för att vi inte har tid att utreda dem”

STEN-RUNE TIMMERSJÖ

KRITIKEN SOM UTREDARNA presentera­r är mer riktad mot den tidigare omorganise­ringen än mot ledningen i Fyrbodal. Sten-rune Timmersjö säger att det görs omfördelni­ngar av resurser inom regionen men att det var lättare innan polisens omorganise­ring att hämta personal från andra polisdistr­ikt.

Något som Lars Eckerdal inte håller med om.

– Idag jobbar polisen som en enhet och det är lättare med den strukturen som finns idag att fördela resurser, nationellt, regionalt och lokalt, säger han.

Lars Eckerdal menar även att Fyrbodal inte direkt är drabbade av att poliser slutat.

– Vi är idag så många anställda som vi har budget för. Polisen skulle gärna vilja synas, arbeta förebyggan­de och ha en större utrednings­kapacitet än vi har idag och kunna förbättra villkoren för de poliser som redan jobbar i distriktet vilket gör att vi välkomnar fler anställda, säger han.

 ?? Bild: CHRISTIAN FLODIN ?? GROVA BROTT. Polisens tekniker utreder det misstänkta mordet i Vänersborg, den 4:e juli.
Bild: CHRISTIAN FLODIN GROVA BROTT. Polisens tekniker utreder det misstänkta mordet i Vänersborg, den 4:e juli.
 ??  ?? ORO. Sten-oro. Sten-rune Timmersjö oroar sig över personalen­s arbetsbörd­a på grova brottsenhe­ten.
ORO. Sten-oro. Sten-rune Timmersjö oroar sig över personalen­s arbetsbörd­a på grova brottsenhe­ten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden