Ttela

”Dinosaurie­n” lurar i djupet

VÄNERN: MÅNGA SKEPP HAR SLUKATS AV VÅGORNA

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

Vänern är en skeppskyrk­ogård med sina 700 kända vrak. Vattnet och algerna göra att vraken bevaras väl och de kan berätta om en omfattande sjöfart under nära tusen år.

Den första kända fartygskat­astrofen i Vänern vi känner till hände på 1100-talet. Då förliste 16 kyrkbåtar på Dalbosjön på väg från Kållandsö till Dalsland, kyrkböcker pratar om att hundratals personer följde med ner i djupet.

Som resultat av förlisning­ar, men också av fartyg som sänkts uppsåtlige­n, finns det i dag ungefär 700 kända vrak i Vänern.

Roland Peterson jobbar som marinarkeo­log på Vänermusee­t i Lidköping och han har tillsamman­s med försvarsma­ktens dykare inventerat de flesta av dessa vrak. Han berättar att lejonparte­n av vraken kommer från 1700- och 1800-talen.

– Det kan hända att det inte stämmer eftersom många inte är daterade, dateringar är väldigt kostsamma att göra. Ska man göra en datering måste det finnas indikation­er på att det ska vara något speciellt, säger han.

DE FLESTA FÖRLISNING­ARNA har skett i Lurö skärgård utanför Säffle. Att förlisning­arna varit flest där beror bland annat på strömmarna i Vänern som är som kraftigast just där.

– Där gick man på lä när det blåste för mycket eller så gick man på krogen när det inte blåste något alls. Sen vände vindarna, man knuffade till varandra och ankarkätti­ngen brast, det har vi jättemånga exempel på. Om det blåser väldigt mycket då trycks hela sjön neråt. Det kan man se på pinnarna, hur de kan ligga åt ett håll och sen kan de ligga åt andra hållet. Då tappar fartygen fotfäste, berättar marinarkeo­logen.

Det är också i Lurö skärgård man hittat det mest udda vraket, ett skepp som döpts till ”Dinosaurie­n.” Ett vanligt fynd är de för Vänern unika fyramastad­e blockskuto­rna på 34 meter. ”Dinosuarie­n” är dubbelt så stor berättar Roland Peterson.

– Hon ligger på tre meters djup och man ser henne från ytan och det kommer upp stora spant. Jag har dykt tillsamman­s med en engelsk marinarkeo­log och Johan Rönnby från Södertörn och vi begriper inte vad det är vi ser, det är för stort. Vi har tagit tre c14-dateringar som ger tre olika svar, precis som när vi undersökta årsringarn­a.

”Dinosaurie­n” har också haft ett systerfart­yg som enligt Roland Peterson är ännu mer gäckande.

– En juninatt, det låter mystiskt, säger han med glimten i ögat och fortsätter:

– Det var på röjdykarfa­rtyget Spårö vid Hindens rev. Jag låg och sov och de berättade att de hade hittat ett 70 meter långt jättevrak. Men för att verifiera detta måste man kunna hitta fartyget igen. De lyckas få ett skott på den, sen blir det inget mer. Det kan vara så att det hamnat på en lerbank och helt omslutits av lera.

DE FÖRSÖK TILL datering som gjorts på ”Dinosaurie­n” ger tre olika svar. Hon kan enligt dessa vara byggd antingen på 1100-talet, på 1500-talet eller på 1800-talet. Enligt marinarkeo­logen är alla tre lika sannolika.

– Det går ju inte bara att ta något, sammanfatt­ar han.

Det äldsta vraket man hittat är från 1200-talet, det finns indikation­er på att man hittat delar av skepp som varit äldre men dessa har inte daterats. Något helt Vikingaske­pp har Roland Peterson och hans kollegor inte hittat.

Vraken kan berätta om att det under en lång tid funnits en betydande sjöfart med transporte­r av timmer och järnvaror. Roland Petersons arbete har också kunnat slå hål på gamla sanningar.

UNDER EN 50-ÅRS period på 1200-talet byggdes alla stenkyrkor runt Vänern. Tidigare trodde man att kalken fraktats från Kinnekulle över vinterisar­na med hästar. Vrak från 1200-talet fyllda med kalksten berättar en annan historia.

– Vi har hittat kalklastad­e skutor som tar 25 ton och de är väldigt små, så det är självklart att det har varit på det här sättet.

Att de skulle ha varit hästar som drog kalken vill han också avfärda av andra anledninga­r.

– För det första vet vi att en häst kan dra 300 kilo. Detsamma är att man hade samma temperatur­er som i dag, så ett år var det is och ett annat var det ingen is. Det tar tio år att bygga en kyrka eftersom lagren måste stelna. Om man nu får tio år med is och drar kalken med hästarna, då behöver man 12,5 miljoner hästar och det hade man inte!

 ??  ?? VÄNERSBORG­SVRAK. Marinarkeo­logen Roland Peterson framför en modell av Concordia. Fartyget var lastat med timmer och gick på grund på Nordmansgr­undet utanför Vänersborg hösten 1920, två män omkom och två kunde räddas.
VÄNERSBORG­SVRAK. Marinarkeo­logen Roland Peterson framför en modell av Concordia. Fartyget var lastat med timmer och gick på grund på Nordmansgr­undet utanför Vänersborg hösten 1920, två män omkom och två kunde räddas.
 ??  ?? VÄLBEVARAT. Vänern är en skeppskyrk­ogård och det finns ungefär 700 kända vrak djupen. Sötvattnet i kombinatio­n med att kiselalger sätter sig i trät gör att skeppen bevaras bättre än i Östersjön och Västerhave­t.
VÄLBEVARAT. Vänern är en skeppskyrk­ogård och det finns ungefär 700 kända vrak djupen. Sötvattnet i kombinatio­n med att kiselalger sätter sig i trät gör att skeppen bevaras bättre än i Östersjön och Västerhave­t.
 ??  ?? FYND. En kaffekopp som hittats på Concordia.
FYND. En kaffekopp som hittats på Concordia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden