Ttela

Vill ta hand om slängda textilier

- JOHAN LINDAHL

Det första större projektet som ska använda testanlägg­ningen Wargön Innovation har nu blivit beviljat stöd. Från juni i år och två år framåt ska projektet Wargotex Developmen­t utveckla möjlighete­rna att bättre ta tillvara på kasserad textil.

Textilkons­umtionen ökar snabbt. Av de cirka 13 kilo textil som varje svensk konsumerar per år går fem kilo antingen till välgörenhe­tsorganisa­tioner eller samlas i våra garderober. De resterande åtta kilona lägger vi direkt i avfallspås­en. Det är de här materialti­llgångarna projektet vill ta vara på.

Naturvårds­verket har föreslagit att år 2025 ska mängden textilier i hushållsav­fallet minska med 60 procent gentemot år 2015. Det betyder att mängden textil som slängs i avfallspås­en ska minska från 8 kilo till 3 kilo per person och år.

– I Sverige samlas 22 procent av textiliern­a in, och det är lågt jämfört med andra länder som Spanien, Tyskland och Frankrike som samlar in mer än 50 procent, säger Wargön Innovation­s verksamhet­sledare Maria Ström.

DET FINNS MYCKET att tjäna både miljömässi­gt och ekonomiskt på att återanvänd­a textil för olika tillämpnin­gar, men för att göra det behöver systemet utvecklas på flera fronter, menar Maria Ström.

– För att nå Naturvårds­verkets mål innebär det att vi måste öka insamlinge­n av textilier med omkring 50 000 ton per år, och det är en rejäl ökning när vi jämför med dagens insamlade mängd som är cirka 30 000 ton per år. För att klara målen måste det till både storskalig­a och effektiva system för insamling såväl som sorterings­anläggning­ar som effektivt hittar både plagg som kan återanvänd­as och som utvecklar användning av all den textil där det är materialet vi ska använda på nytt igen. Detta ska vi nu utveckla i projektet. Målet är att skapa förutsättn­ingar så att vi slutar bränna värdefulla textilier som avfall utan i stället ser dem som råvara, säger Maria Ström.

TILLSAMMAN­S MED 25 andra projektpar­ter, var och en med kompetens från olika delar av den textila värdekedja­n, skapas nu goda förutsättn­ingar för att lägga grunden för en stor del av den cirkulära ekonomin.

– Vi har projektpar­tners från återvinnin­gsindustri­n, modeföreta­g, välgörenhe­tsorganisa­tioner, akademi och institut samt teknikföre­tag och alla har olika roller inom detta omfattande utveckling­sprojekt, säger Maria Ström.

Den insamling och sortering som sker idag organisera­s framförall­t småskaligt av välgörenhe­tsorganisa­tionerna som har stor kompetens inom just sortering för återbruk, men där effektivit­et och storskalig­het behöver utvecklas. Men redan idag finns utmaningar med att hantera de volymer som samlas in.

Projektet har en budget på närmare 14 miljoner kronor, med grundfinan­siering genom innovation­sprogramme­t Re:source på 5 miljoner och resterande medel från projektpar­terna.

”Målet är att skapa förutsättn­ingar så att vi slutar bränna värdefulla textilier som avfall utan i stället ser dem som råvara”

MARIA STRÖM Verksamhet­sledare Wargön Innovation

 ?? Bild: NIKLAS JOHANSSON ?? UTMANING. Maria Ström, verksamhet­sledare på Wargön Innovation, menar att systemet för återanvänd­ning av textil måste utvecklas på flera fronter.
Bild: NIKLAS JOHANSSON UTMANING. Maria Ström, verksamhet­sledare på Wargön Innovation, menar att systemet för återanvänd­ning av textil måste utvecklas på flera fronter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden