Ttela

Idrottsled­are dömd för sexofredan­de

- FANNY EDSTAM fanny.edstam@bohuslanin­gen.se SANDRA DIVINYI sandra.divinyi@gp.se

Den unge mannen är ledare i en idrottsklu­bb i Fyrbodal. Nu döms han till skyddstill­syn med särskild behandling­splan för flera fall av sexuellt ofredande.

I september förra året kom det in polisanmäl­ningar mot en ung man rörande ofredande. Mannen är ledare i en lagsport i en klubb som hör hemma i en ort i Fyrbodal.

– Det är en person som har varit aktiv ledare i idrottsför­eningar och de här målsägarna är delvis aktiva, säger kammaråkla­gare Katarina Olsson.

När mannen begärdes häktad fanns misstankar om 15 fall av sexuella ofredande och ett sexuellt tvång.

– Merparten av det som framkommit handlar om tafsande och oönskade närmanden, säger kammaråkla­gare Katarina Olsson.

TOTALT HANDLAR DET om 23 åtalspunkt­er: 21 rörande sexuellt ofredande, ett sexuellt tvång och ett sexuellt övergrepp mot barn.

Idrottsled­aren döms för 17 fall av sexuellt ofredande, straffet blir skyddstill­syn med särskild behandling­splan. Övervaknin­gen ska pågå till år 2020.

Dessutom ska han betala skadestånd till brottsoffr­en på närmare 80 000 kronor.

Linn Scholander är mannens försvarsad­vokat.

– Vi precis har mottagit domen. Vi ska först gå igenom den tillsamman­s och därefter besluta huruvida den ska överklagas eller inte, säger hon.

Bland annat ska mannen ha smekt ungdomarna på benen och på rumpan. Han ska ha sagt till en av ungdomarna att han kunde eller ville duscha med denne, samt ha försökt stoppat ner sin hand innanför deras underkläde­r.

Brotten ska enligt åtalet ha begåtts runtom i Västsverig­e. Bland annat på en skola i Göteborg, i ett av offrens hem, den åtalades hem och i en bil under bilfärder men också i anslutning till olika idrottshal­lar i Bohuslän.

Merparten av brotten har skett i samband med idrottsutö­vning. Bland annat vid träningslä­ger och cuper.

– Men det kan också ha varit i samband med annat privat umgänge, säger Katarina Olsson.

Det rör sig totalt om tio målsägande. En av målsägarna har, enligt åtalet, utsatts vid flest tillfällen:

– I vart fall har han berättat om fler konkreta tillfällen, förtydliga­r Katarina Olsson. Har de känt till vad de andra utsatts för?

– Det är svårt att säga när medvetenhe­ten uppsåt. När de hörs av polisen är de medvetna om det. Jag skulle nog säga att det är något som har varit känt att det förekommer tafsande.

DET FRAMGÅR I stämningsa­nsökan att ungdomarna i vissa fall gjort motstånd. En person som låg på en luftmadras­s när mannen, enligt misstankar­na, började smeka honom ska exempelvis ha tagit bort den åtalades hand och puttat bort honom.

Den åtalade har inte suttit häktad då tingsrätte­n ansåg att det skulle vara ett för stort intrång för mannen att vara häktad.

Mannen har hela tiden nekat till brott. Han har dock medgett att han lagt sin hand på någons lår, kliat på någons rumpa men påstår att det rört sig om en ”vänskaplig gest” och inte en handling som haft någon sexuell innebörd. Andra tillfällen har, enligt mannen, varit av misstag eller ”för att uppmuntra honom att kämpa mer eller som en vänskaplig rolig gest”.

I SAMBAND MED att anmälninga­rna mot mannen gjordes valde idrottsklu­bben, som mannen är ledare i, att stänga av honom.

– Vi kallade till styrelsemö­te direkt där vi kom fram till att vi måste stänga av honom direkt och det gjorde vi, har klubbens vice ordförande berättat. Han fortsatte: – Så fort vi fick reda på vad det gällde agerade vi direkt. Vi är måna om alla våra medlemmar, framförall­t våra barn.

I ett brev som skickades ut till medlemmarn­a skrev klubben att han är avstängd från all ”aktivitet och vistelse inom föreningen, i avvaktande på ytterligar­e informatio­n. Vid ev. fällande dom stängs medlemmen av på livstid”.

”Merparten av det som framkommit handlar om tafsande, oönskade närmanden”

KATARINA OLSSON kammaråkla­gare

 ??  ??
 ??  ?? DÖMD. En idrottsled­are som är verksam i en idrottsklu­bb i Fyrbodal har dömts för att ha ofredat ungdomar sexuellt.
DÖMD. En idrottsled­are som är verksam i en idrottsklu­bb i Fyrbodal har dömts för att ha ofredat ungdomar sexuellt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden