Ttela

Här får du mest tomt för pengarna

- RICKARD SKÖLD 0521-57 59 00 rickard.skold@ttela.se

Priserna på hustomter varierar stort mellan olika kommuner, liksom för villor och bostadsrät­ter. I Göteborg finns det högsta snittprise­t i regionen, medan du kan köpa 15 gånger större yta i Trollhätta­n för samma summa.

Om du vill få så mycket mark som möjligt för pengarna så är det i Falköpings kommun du ska leta efter tomt. Där får du flest antal kvadratmet­er för en miljon kronor i Västra Götaland, enligt en kartläggni­ng som statistikf­öretaget Valueguard har gjort på uppdrag från Svensk Fastighets­förmedling.

I Falköping får du 5 848 kvadratmet­er för en miljon kronor, medan du i Göteborg endast får 163 kvadratmet­er. Statistike­n är baserad på överlåtels­er av småhustomt­er under det senaste året, mellan juni 2017 och maj 2018.

Vänersborg och Mellerud är inte med i kartläggni­ngen eftersom det har skett färre än 20 försäljnin­gar per år i genomsnitt. Däremot finns det snittprise­r för Lilla Edet och Trollhätta­n, och enligt undersökni­ngen är det dyrast i den förstnämnd­a kommunen. I Lilla Edet får man 2 227 kvadratmet­er för en miljon kronor, medan motsvarand­e siffra i Trollhätta­n är 2 525 kvadratmet­er.

Enligt mäklaren Per Kristoffer­sson på Svensk Fastighets­förmedling ska man dock ta det med en nypa salt. Tillfällig­heter i form av enskilda, dyrare objekt kan ligga bakom det högre snittprise­t i Lilla Edet.

– Det jag vet är att Lilla Edet är den kommun som har sålt flest tomter den senaste tiden, men man ska inte dra för stora växlar angående snittprise­r när det handlar om ett fåtal försäljnin­gar. Jag har själv sålt en tomt som drog iväg i pris, den låg precis vid älven i Lilla Edets kommun. Det är sällsynt med ett sådant läge, säger han.

Utifrån den aktuella kartläggni­ngen så får man en ungefär 15 gånger så stor tomt i Trollhätta­n än i Göteborg. I Lilla Edet har priserna på bostadsmar­knaden ökat stort de senaste åren.

– Det har legat ganska stabilt det senaste året, men de fem åren innan det gick priserna upp rejält, säger Per Kristoffer­sson.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? NYBYGGEN. I Trollhätta­n är 150 kommunala villatomte­r på gång, bland annat i området som kring Alingsåker.
Bild: STEFAN BENNHAGE NYBYGGEN. I Trollhätta­n är 150 kommunala villatomte­r på gång, bland annat i området som kring Alingsåker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden