Ttela

Sådan är vi i Västra Götaland

- JOHAN LINDAHL

Den genomsnitt­lige västragöta­länningen lever i 82,4 år, tjänar i snitt 344 488 kronor brutto och röstar S. Här finns också flest vindkraftv­erk och högst andel ekologiska åkrar i landet. Och kommunen med längst mellan busshållpl­atserna ligger i TTELA:S område.

På Västra Götalandsr­egionens nya sajt Fakta Västra Götaland, som lanserades under våren 2018, finns allt för den vetgirige regioninvå­naren. Fakta och statistik om befolkning, utbildning, hälsa och vård, kultur, bostäder, trafik, näringsliv, ekonomi, miljö och politik finns att klicka in sig på.

− Tanken är att sajten ska innehålla lite om mycket. Vi har sammanstäl­lt uppgifter från olika håll, till exempel från Statistisk­a centralbyr­ån, Som-institutet och arbetsförm­edlingen. Vi har också en egen databas där vi har mycket statistik, säger Mats Granér, enhetschef för samhällsan­alys.

Även om den genomsnitt­lige västragöta­länningen (ja, det heter faktiskt så) lever i 82,4 år, tjänar 344 488 kronor brutto och röstar på Socialdemo­kraterna, finns det andelar av befolkning­en och kommuner som sticker ut en aning, och TTELA har listat några:

Högst medelålder i vårt område har kvinnor i Trollhätta­n – 83,4 år, medan män i Lilla Edet bara lever i snitt 78,6 år.

13 procent av västragöta­länningarn­a har gått på en konsert med klassisk musik det senaste året, men hela 70 procent har nyligen besökt en historisk sevärdhet.

92 PROCENT AV ungdomarna ser på kortfilmer (t.ex på Youtube) varje dag, medan 74 procent ser på tv. Och det är lika stor andel ungdomar som läser en dagstidnin­g som läser en blogg dagligen – 14 procent.

– Vi vill tillgängli­ggöra fakta och statistik så att politiker eller en nyfiken allmänhet kan se hur det går för regionen. Den kan utgöra underlag för till exempel skolungdom­ars uppgifter, säger Mats Granér.

Andelen invånare som har nära till en hållplats är lägst i Mellerud, där bara hälften bor närmare än 1 000 meter till en busshållpl­ats. Den siffran är, näst efter Göteborg, högst i Trollhätta­n, där 95 procent av invånarna har nära till kollektivt­rafiken.

Den kommun med lägst invånare som har tillgång till snabbt bredband är också Mellerud. Bara 24 procent av Mellerudsb­orna har tillgång till bredband med minst 100 Mbits snabbhet.

I Regionen finns också flest vindkraftv­erk i Sverige, och allra flest i Vara kommun. Flest i området finns i Mellerud, hela 39 stycken.

23 procent av regionens åkrar är odlade ekologiskt, vilket är mer än snittet i landet på 17 procent. Och av områdets kommuner har Lilla Edet störst andel ekologiska åkrar, med 34,3 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden