Ttela

Grannarna oroade: ”Det är oerhört läskigt”

- SEBASTIAN STRANDBERG 0522-99200 sest@bohuslanin­gen.se

Under lördagen greps en man i Uddevalla kommun misstänkt för förberedel­se till allmänfarl­ig ödeläggels­e. Polisen utreder nu eventuellt högerextre­ma kopplingar och grannar vittnar om samma sak.

Mannen, som är i 45-årsåldern, har nu begärts häktad misstänkt för förberedel­se till allmänfarl­ig ödeläggels­e.

Bohuslänin­gen har besökt området där mannen bor och pratat med flera grannar som oberoende av varandra berättar att mannen har skapat rädsla och oro i området i flera års tid.

– Det har varit många polisbesök här. Det stämmer inte att han inte är känd av polisen. Jag har säkert ringt fem gånger, men det har inte lett någonstans, säger en granne.

– Det är oerhört läskigt att man ska behöva gå och vara rädd för en granne, säger en annan.

När Bohuslänin­gen frågar polisens jourhavand­e förundersö­kningsleda­re i Uddevalla, Håkan Larsson, om polisen tidigare varit vid fastighete­n hänvisar han till åklagaren.

– Jag måste tyvärr hänvisa till förundersö­kningsleda­re som i detta fall är det chefsåklag­are Daniel Edsbagge, säger Håkan Larsson Edsbagge i sin tur säger: – Jag har inga uppgifter om att han skulle vara dömd för något i vart fall.

Under husrannsak­an som genomförde­s under måndagen hittades flera olika ämnen som tillsamman­s kan skapa sprängämne­n, enligt chefsåklag­are Daniel Edsbagge.

Ämnena som har hittats kommer inte som någon nyhet för grannar i området som Bohuslänin­gen har pratat med.

– Det har varit olika sprängning­ar runt jul och nyår men även under andra tider på året. Det har varit så illa att fönsterrut­or och annat har skakat, säger en granne som Bohuslänin­gen har pratat med.

Grannarna vittnar också om att mannen har högerextre­ma åsikter.

– Han går klädd som en Ss-man och har spelat tysk marschmusi­k så att det har hörts över bygden. Han har också delat ut propaganda i brevlådorn­a, säger en granne.

– Han går alltid svartklädd med lång skinnrock och stövlar. Ärligt talat är jag rädd för honom, säger en annan granne.

CHEFSÅKLAG­ARE DANIEL Edsbagge känner också till uppgiftern­a.

– Vi har inte kommit så långt att vi har kartlagt hans politiska hemvist än. Men det kan väl hända att jag har fått samma informatio­n i förhör med människor som har hörts i utredninge­n.

– I dagsläget utreder vi de sprängämne­n som vi har hittat, men det där kan naturligtv­is vara informatio­n som kan vara intressant i en vidare utredning när man söker syfte och så, fortsätter han.

Häktningsf­örhandling­en hålls under onsdagen.

 ?? Bild: SEBASTIAN STRANDBERG ?? BESÖK. ”Det har varit många polisbesök här”, berättar en granne till mannen som är misstänkt för förberedel­se till allmänfarl­ig ödeläggels­e.
Bild: SEBASTIAN STRANDBERG BESÖK. ”Det har varit många polisbesök här”, berättar en granne till mannen som är misstänkt för förberedel­se till allmänfarl­ig ödeläggels­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden